RAZVOJ

„Zakašnjele“ pričalice – ne prisiljavajte dijete da progovori

Pustite ga, ono će to učiniti samo

Dječaci progovore kasnije nego djevojčice. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.7.2019

Svaki roditelj sa nestrpljenjem očekuje prve riječi svog djeteta, stoga nije nikakvo čudo što smo i razočarani i zabrinuti kada na prve riječi moramo predugo čekati.  

Međutim, većina djece koja "kasno" progovore, ipak, progovore bez ikakvih većih problema do navršene druge godine života. Svako četvrto dijete se danas može svrstati u "zakašnjele" pričalice, ali najbitnije je da većini takve djece nije potreban nikakav poseban tretman niti pomoć da progovore.

Ukratko ćemo vas upoznati sa uobičajenim razvojem govora kod djeteta i uputiti vas kada treba zatražiti pomoć specijaliste, ukoliko vaše dijete kasni sa prvim riječima.

Šta se smatra normalnim?

Mada se smatra da se govor kod većine djece razvija na sličan način, ipak mogu postojati značajne razlike.

Uopšteno je pravilo da bi dijete od godinu dana trebalo biti u stanju izgovoriti jednu riječ, kombinacije sa dvije riječi u dobi od 18 mjeseci do dvije godine, a sa tri godine bi već trebalo biti u stanju sklapati kratke rečenice.

Pri analizi kašnjenja u govoru specijalisti razmatraju i faktor razumijevanja i fond riječi kojima dijete raspolaže. Tako, naprimjer, mada osamnaestomjesečna beba može izgovoriti 50 do 100 riječi, njena mogućnost razumijevanja može biti mnogo veća.

I sami gestovi i pokreti i praćenje uputstava važan su pokazatelj da vaše dijete ima sposobnost razumijevanja i komunikacije tako da nemate razloga za zabrinutost.

Razlozi kašnjenja u govoru

Nasljedni faktor i temperament mogu značajno utjecati na kašnjenje u izgovaranju prvih riječi, kao i stvaranje jedne vrste pritiska na dijete, što roditelji nerijetko čine.

Zato vam savjetujemo ne činite to, ne prisiljavajte dijete da progovori, pustite ga, ono će to učiniti samo. Među djecu koja kasne u govoru spadaju:

Dječaci:

Oni često progovore kasnije nego djevojčice, mada se obično radi o zaostajanju od jedan do dva mjeseca. Dječaci sa 16 mjeseci u prosjeku raspolažu fondom od 30 riječi, a djevojčice iste dobi sa 50.

Nedonoščad:

Bebe rođene ranije obično kasnije progovore, tako da se to kod njih dešava sa dvije godine. Pedijatri savjetuju roditeljima da razvojne procese kod nedonoščadi prate od datuma termina kada su se trebala roditi, a ne datuma preranog dolaska na svijet. Prerano rođena beba može progovoriti nešto kasnije, ali razvoj i napredak takve bebe obično teče bez nekih značajnijih problema.

Dvojke, trojke, četvorke ...:

Prema procjenama patologa za govor gotovo polovina dvojki, trojki kasni u razvoju govornih sposobnosti. Prerani dolazak na svijet, manja tjelesna težina i medicinske intervencije pri rođenju, što je uglavnom prateća pojava kod rađanja dvojki, trojki, četvorki, sve su to faktori koji mogu utjecati na zakašnjele prve riječi.

Djeca sa hroničnom infekcijom uha:

Ukoliko dijete mjesecima pati od infekcije uha, što podrazumijeva prisustvo tečnosti u uhu i po nekoliko mjeseci, pogotovo tokom prve godine života, kada kod djeteta dolazi do razvoja lingvističkih sposobnosti, to može rezultirati smanjenim sposobnostima sluha i kašnjenju u govoru.

Djeca fokusirana na druge sposobnosti i vještine:

Ukoliko dijete kasni u izgovaranju prvih riječi, a ukupan razvoj djeteta je normalan, moguće je da se dijete fokusira na usavršavanje drugih sposobnosti kao što je hodanje.

Znakovi upozorenja

Na kašnjenje u govoru kod vašeg djeteta upozorava sljedeće:

1. Nakon navršene prve godine života: Dijete uopšte ne pokušava ni brbljati, niti izgovarati bilo koju riječ. Čini vam se da ne razumije niti reagira na ono što govorite.

2. Sa osamnaest mjeseci: Dijete ne izgovara nijednu riječ.

3. Sa dvije godine: Izgovara tek nekoliko riječi i komunicira, uglavnom, pokazivanjem, ili primjećujete da postepeno gubi govorne sposobnosti, primjećujete da koristi sve manje riječi ili da ne želi govoriti.

4. Sa dvije i po godine: Govori samo u jednostavnim slogovima, guta završne suglasnike, a vokabular mu sadrži manje od 50 riječi.

5. Sa tri godine: Druge osobe ne mogu razumjeti izgovor vašeg djeteta ili ono izgovara tek najjednostavnije fraze.

Šta poduzeti?

Najprikladnije vrijeme za traženje stručne pomoći je kada vaše dijete navrši dvije i po godine. Rješavanje problema u govoru najčešće podrazumijeva govorne terapije, liječenje nedijagnosticiranih infekcija uha ili liječenje problema sa sluhom.

Prije navršene dvije i po godine slušanje vašeg glasa je najbolji način da vaše dijete nauči govoriti, zato čitajte naglas, pjevajte, "pričajte" sa svojim djetetom i tako bez pritiska isprovocirajte vaše dijete da progovori.

Puhanje balona razvija oralne mišiće, a igračke, poput telefona, podstiču govor vašeg djeteta.

Da zaključimo, sticanje govornih, kao i drugih sposobnosti kod djece je individualno. Međutim, ukoliko ste zabrinuti zbog eventualnog kašnjenju u izgovaranju prvih riječi vašeg dijeteta, posavjetujte se sa pedijatrom koji vas, po potrebi, može uputiti specijalisti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.