KORISNO

Koju kremu i koji zaštitni faktor koristiti

Djecu nakon prve godine života treba zaštititi što kvalitetnijim sredstvima za sunčanje, primjerenima njihovoj koži koja je desetak puta tanja od kože odraslih

Nanesite zaštitnu kremu barem sat vremena prije izlaganja suncu. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.7.2019

Koža djece do prve godine života nema razvijen mehanizam samozaštite, a sredstva za zaštitu od sunca za njih su previše agresivna, pa stoga ne smiju ni u kojem slučaju biti izravno izložena suncu. A djecu nakon prve godine života treba zaštititi što kvalitetnijim sredstvima za sunčanje, primjerenima dječijoj koži koja je desetak puta tanja od kože odraslih 

Ultraljubičasto zračenje sastoji se od A, B i C zraka (UVA, UVB i UVC). Pažnju na moguće štetno djelovanje sunčeva zračenja na ljudsku kožu valja obratiti kada je riječ o ultraljubičastom zračenju tipa A i B, a tip C apsorbira ozon u gornjim slojevima atmosfere.

Iako ultraljubičasto zračenje ima važnu ulogu u stvaranju vitamina D, ima i štetnih djelovanja. Tako UVB izaziva akutno oštećenje kože (eritem - crvenilo), opekotine, degenerativne promjene kože, njezino ubrzano starenja, a može izazvati i rak kože zbog oštećenja gena za obnovu stanica kože.

Ultraljubičasto zračenje A (UVA) omogućava pigmentaciju - tamnjenje kože povećanom proizvodnjom melanina. Prodire u dublje slojeve kože, uzrokujući oštećenja i mogući razvoj raka kože u kasnijoj fazi života.

Kako ultraljubičasto zračenje UVB znatno ovisi o kutu sunčeva svjetla, znatno je slabije zimi, zatim ujutro i kasno poslijepodne, a najjače ljeti i u podne. Ultraljubičasto zračenje UVA zbog veće valne duljine manje je ovisno o položaju sunca i drugim uticajima.

Zaštitni faktor

Većina sredstava za zaštitu kože od ultraljubičastog zračenja deklarirana su tzv. zaštitnim faktorom - SPF. Zaštitni faktor nekog sredstva govori koliko vremenski dugo izlaganje UV zračenju izaziva određeni stepen eritema (crvenila) kože u usporedbi s vremenom za isti stepen eritema na nezaštićenoj koži.

Tako, zaštitni faktor 15 podrazumijeva da je potrebno 15 puta duže vrijeme izlaganja suncu kako bi nastalo oštećenje kože jednako onome koje bi se dogodilo da uopće nismo upotrijebili sredstvo za zaštitu.

Zaštititi osjetljivu dječiju kožu od štetnog ultraljubičastog zračenja nije jednostavno, jer korištenjem samo zaštitnih sredstava za kožu ne osiguravamo potpunu zaštitu.

Za ispravnu zaštitu neophodan je potpun program zaštite za smanjivanje štetnog djelovanja UV zračenja, što podrazumijeva:

- Primijeniti zaštitna sredstva barem sat vremena prije izlaganja suncu.

- Zaštitna sredstva koristiti svakodnevno ako je dijete izloženi suncu više od 10 minuta, pa čak i po oblačnom vremenu.

- Koristiti zaštitna sredstva sa zaštitnim faktorom nekoliko puta na dan, ovisno o uputama proizvođača. Posebno paziti na premazivanje čela, jagodica, nosa, donje usne, gornjeg dijela ušne školjke, vrata i ramena.

- Ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvom nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

- Izbjegavati izlaganje suncu sredinom dana, posebno između deset i 17 sati (tada je djecu i bebe najbolje skloniti sa sunca).

- Boravak u sjeni na obali ili u sjeni na brodu također zahtijeva punu zaštitu zbog velike refleksije UV zračenja s površine vode.

- Treba imati i ostalu zaštitu, kao što su suncobrani, šeširi širokog oboda, zaštitna odjeća, a za djecu stariju od tri godine i sunčane naočale.

- Nikada ne izlažite djecu suncu bez odgovarajuće zaštite, jer mnogo kasnije u životu to može dovesti do raka kože.

Pri izboru sredstava za zaštitu od sunca, osim o faktoru zaštite, treba povesti računa i o vrsti sredstva. Trebaju biti vodootporna, fotostabilna, ne smiju biti komedogena, parfimirana te ne smiju ostavljati trag na koži.

Smanjiti rizikečje kože

Svaka pojava opekotina u dječijem dobu povećava rizik od raka kože u starijoj dobi. Osamdeset posto štetnog djelovanja koje se akumulira tokom života dobili smo još kao djeca. Zato zaštiti dječije kože posvetite iznimnu pažnju.

Ovisno o tipu kože djeteta, treba izabrati sredstvo sa što većim zaštitnim faktorom. U našem i mediteranskom području preporučljiv je faktor 30 i više.

Neophodno je znati da zaštitne kreme reduciraju proizvodnju vitamina D, važnog za razvoj dječijeg koštanog tkiva, pa djeci tokom ljeta treba pojačati hranu bogatu tim vitaminom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.