VESELA KUHINJA Veoma važna u prehrani

Djeci što češće dajite breskve

Imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu

"Bebe i mame"
11.07.2019 14:02

Breskve su pune kalija, fosfora, magnezija i kalcija

Foto: Ilustracija

Breskva je u prehrani male djece vrlo važna. Ovo sočno voće niske je energetske vrijednosti od samo 40-tak kalorija u100 grama.  

Od vitamina sadrži najviše beta-karotena i vitamina C. Beta-karoten, crveno-narančasti pigment koji se nalazi u voću i povrću, poznat je još i kao provitamin A, a ima dvije uloge u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A (retinol), a ukoliko ga u organizmu ima dovoljno, djeluje kao antioksidans.

Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija. Među rijetkim je voćem koje sadrži selen. Za razliku od breskve, njezina sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrijednost.

Breskve imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu. Ujedno sadrže i antioksidanse, koji pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala.

Kupovanje i čuvanje

Ukoliko kupujete zrele breskve kako biste ih odmah upotrijebili, tražite malo mekanije plodove, lijepe zlatno-žute boje. Općenito, breskve čije je meso žute boje punije su arome, dok su one bijele boje slađe.

Zrele breskve brzo se kvare pa ih čuvajte u frižideru i potrošite u roku od dva dana. Prije posluživanja ipak ih držite neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

Komentari

NA VRH