VESELA KUHINJA

Djeci što češće dajite breskve

Imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu

Breskve su pune kalija, fosfora, magnezija i kalcija. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.7.2019

Breskva je u prehrani male djece vrlo važna. Ovo sočno voće niske je energetske vrijednosti od samo 40-tak kalorija u100 grama.  

Od vitamina sadrži najviše beta-karotena i vitamina C. Beta-karoten, crveno-narančasti pigment koji se nalazi u voću i povrću, poznat je još i kao provitamin A, a ima dvije uloge u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A (retinol), a ukoliko ga u organizmu ima dovoljno, djeluje kao antioksidans.

Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija. Među rijetkim je voćem koje sadrži selen. Za razliku od breskve, njezina sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrijednost.

Breskve imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu. Ujedno sadrže i antioksidanse, koji pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala.

Kupovanje i čuvanje

Ukoliko kupujete zrele breskve kako biste ih odmah upotrijebili, tražite malo mekanije plodove, lijepe zlatno-žute boje. Općenito, breskve čije je meso žute boje punije su arome, dok su one bijele boje slađe.

Zrele breskve brzo se kvare pa ih čuvajte u frižideru i potrošite u roku od dva dana. Prije posluživanja ipak ih držite neko vrijeme na sobnoj temperaturi.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.