NAPASTI

Korisni savjeti kako se zaštititi od uboda insekata

Ukoliko insekt ubode dijete, prije svega treba izvaditi žaoku, staviti na ranicu led ili nakvašenu maramicu, dezinficirati to mjesto bilo kojim antiseptikom, a ako to liječnik preporuči dati i antihistaminik

Da biste izbjegli insekte, pazite kuda se dijete kreće. Ilustracija

"Bebe i mame"

14.7.2019

Ljeti sa svih strana vrebaju insekti, uključujući pčele, ose i stršljenove. Za djecu, posebnu onu alergičnu na bjelančevinu insekata, napad ose ili pčele nije nimalo bezopasan.  

Naime, žaoka ose sadrži bjelančevinu alergen, a ako je dijete alergično, organizam stvara antitijela protiv otrova. Taj sudar između alergena i bjelančevine izaziva alergijsku reakciju, koja može dovesti do anafilaktičkog šoka (gušenja, naglog pada pritiska, pa i gubitka svijesti).

Pri tom nije bitna količina otrova koja je dospjela u tijelo. Reakcija na ubod inskta može biti lokalna i opća. Lokalna podrazumijeva otok i crvenilo na mjestu ujeda, povišenu temperaturu na tom dijelu tijela, žarenje i svrab.

Ponekad ti simptomi traju i po sedam dana, ali, u principu, liječnička pomoć nije potrebna.

Ukoliko insekt ubode dijete, prije svega treba izvaditi žaoku (ako je u pitanju pčela), staviti na ranicu led ili nakvašenu maramicu, dezinficirati to mjesto bilo kojim antiseptikom, a ako to liječnik preporuči dati i antihistaminik.

Ako je dijete alergično, a ubode ga pčela ili osa, odmah pozovite hitnu pomoć, posebno ako ima groznicu, počne povraćateti ili se javlja osip po tijelu.

VAŽNO

Da biste izbjegli insekte, pazite da se dijete na zavlači po žbunju, tavanima ili ne prilazi pukotinama na zidu, jer pčele i ose tamo rado prave gnijezda.

Odijevajte djetetu odjeću svijetlijih tonova, ali ne drečavu te ga upozorite da ne mlatara rukama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.