OPREZ Kako ga zaštititi

Upozorite dijete na nepoznate ljude

Umjesto da mu kažete da ne razgovara s nepoznatim ljudima, bolje je da kažete da ne razgovara sa ljudima koji mu se ne dopadaju ili zbog kojih se ne osjeća dobro

"Bebe i mame"
14.07.2019 09:21

Naučite dijete da bude oprezno prema svima

Foto: Ilustracija

Planirate ići na odmor i potpuno je razumljivo da ne želite da vaše dijete razgovara s nepoznatim ljudima. Ipak, a ukoliko želite naučiti dijete da ne razgovara sa strancima, to morate uraditi veoma pažljivo. U suprotnom, ono će razumjeti da će ga svaka nepoznata osoba pokušati povrijediti.  

Zato, umjesto da kažete djetetu da ne razgovara s nepoznatim ljudima, bolje je da kažete da ne razgovara sa ljudima koji mu se ne dopadaju ili zbog kojih se ne osjeća dobro.

Stvar je u tome što djeca, htjela to ona ili ne, moraju stalno razgovarati sa strancima, bilo da je riječ o kondukteru u autobusu, liječniku ili prodavačici, to je prosto tako.

Prema istraživanjima britanskih stručnjaka, samo jedan posto djece napadaju nepoznati. Djecu, uglavnom, povrjeđuju ljudi koje oni poznaju, iz njihove okoline.

Upravo iz ovog razloga mnogo je bitnije naučiti dijete da bude oprezno prema svakoj osobi, bilo da je riječ o strancu ili komšiji. Ukoliko se zbog te osobe osjeća nelagodno, ohrabrite ga da izbjegava tu osobu.

NA VRH