KORISNO

Pravila za dojenje na odmoru

Nema nijednog sastojka u moru koji bi loše utjecao na dojenje. Ako se kupate u čistom moru, nekim bebama će se možda čak i dopasti slankasti okus kad prihvate dojku

Ne trebate brinuti da će vam se smanjiti količina mlijeka zbog hladnoće mora. Ilustracija

"Bebe i mame"

16.7.2019

Prvi boravak malenih na moru nosi sa sobom mnoge promjene u načinu života. Kupanje u moru, kreme za sunčanje... Kako sve to utječe na dojenje?  

Dojenje je prirodno i jednostavno, pa i tokom ljeta. Nekoliko odgovora na uobičajena pitanja, poneka proba, i vi i vaša beba bit ćete majstori dojenja i na plaži.

Kupanje u moru

Ne trebate brinuti da će vam se smanjiti količina mlijeka zbog hladnoće mora. Proizvodnja mlijeka uslovljena je količinom koju vaša beba pojede, a ne spoljašnjim temperaturama.

Nema nijednog sastojka u moru koji bi loše utjecao na dojenje. Ako se kupate u čistom moru, nekim bebama će se možda čak i dopasti slankasti okus kad prihvate dojku. Ako im se ne sviđa, možete nakon plivanja isprati bradavice običnom vodom.

Mijenjanje grudnjaka

Mokri sintetički gornji dio kupaćeg kostima zadržava vlagu oko bradavice, što pogoduje razvoju soora - mliječne, gljivične infekcije koja se može prenijeti i dublje u dojku i na bebina usta. Zato, obavezno presvlačite kupaći kostim.

Češći podoji

Bebe ne traže dojku samo kada su gladne. Ljeti je obično vruće. Svi smo žedniji nego inače, pa tako i bebe. Dalje, bebe ne traže dojku ni samo kad su gladne i žedne, nego i za utjehu.

U tom neredu koji mi odrasli bebi priuštimo dok putujemo, idemo na plažu... dojka je jedino nepromjenjivo i najsigurnije utočište u bebinom svijetu.

Kad je beba nervozna, najlakše ju je smiriti dojenjem. Zato nemojte misliti da češće dojenje i kraći podoji vaše bebe nastaju zbog nekog problema. Slobodno dojite bebu kad god traži, a ona najbolje zna koju potrebu dojenjem može zadovoljiti: glad, žeđ ili utjehu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.