DILEME Šta je najpraktičnije

Odmor s djecom: Hotel, kamp ili privatni smještaj?

Pri izboru smještaja odluku prilagodite svojim materijalnim mogućnostima, no smatra se da je apartman ipak najpovoljniji

"Bebe i mame"
19.07.2019 13:52

Boravak u kampu ima brojne prednosti

Foto: Ilustracija

Ako zbog nekog razloga ne možete svojoj porodici omogućiti boravak na moru, neka vas to ne pokoleba. Dovoljno je promijeniti mjesto boravka, pobjeći iz gradske vreve, otići na selo, na obližnju planinu, kupalište, provesti dan uz obalu rijeke.  

Kada izaberete mjesto gdje želite ići, dobro je raspitati se o uvjetima za boravak djeteta u njemu: ima li dječijih igrališta, kakva je saobraćajna povezanost, je li u blizini ljekar.

Pri izboru smještaja odluku prilagodite svojim materijalnim mogućnostima, ali smatra se da je apartman jedan od najpovoljnijih oblika smještaja.

Boravak u kampu, premda ima i brojne prednosti, za malo dijete često nije najpraktičniji zbog udaljenoga sanitarnog čvora, mogućeg lošeg vremena...

Hotelski smještaj u sezoni vezan je uz gužve te se taj izbor preporučuje za juni ili septembar. Svako putovanje treba dobro isplanirati i to prema: dobi djeteta, načinu putovanja i daljini odredišta.

Za manju djecu i duža putovanja idealno prijevozno sredstvo je avion, prihvatljivo je putovanje vozom ili automobilom, dok putovanje autobusom najmanje odgovara djeci.

Preporučuje se izbjegavati putovanje tokom najveće vrućine, od 11 do 17 sati, posebno ako vaš automobil nema klimatizacijski uređaj. Ali, i tada je važan je oprez.

Moramo paziti da razlika temperature između unutrašnjosti automobila i okoline ne prelazi nekoliko stupnjeva (maksimalno pet stupnjeva). Ti uređaji isušuju sluznicu, što otežava disanje pa je poželjno češće vlaženje nosa fiziološkom otopinom.

Najbolje vrijeme za putovanje su rano jutro kada djeca spavaju ili putovanje tokom noći.

Komentari

NA VRH