ODGOJ

Kako "nemoguću djecu" dovesti u red

Bez obzira na činjenicu što će vam se ponekad učiniti da nemate vremena niti živaca za svaki ispad svog djeteta, strpljivošću možete pobijediti svaki hir

Objasnite djetetu na pravi način šta se od njega traži. Ilustracija

"Bebe i mame"

20.7.2019

Odgoj djece je naporan i odgovoran posao. Ponekad se svakodnevno ponavljaju iste nesuglasice, a roditelji ne znaju kako izaći s njima na kraj. Naprimjer, vrijeme kada djeca trebaju ići na spavanje često se pretvara u pravi mali rat, a gdje su obroci, obaveze, ponašanje... 

Roditelji su često u zabludi i nisu sigurni da li pravilno postupaju. Bez obzira na činjenicu što će vam se ponekad učiniti da nemate vremena niti živaca za svaki ispad svog djeteta, strpljivošću možete pobijediti svaki hir.

Evo nekoliko primjera koji će vam pomoći da djetetu pošaljete pravu poruku, a da ne izgubite živce.

1. Volim te, ali ne volim kad se tako ponašaš

Ako hoćete disciplinirati dijete, morate razlikovati čin od onoga što taj čin predstavlja. Ako se dijete neprihvatljivo ponaša, to ne znači da je loša osoba.

Kažite malom nestašku da ga volite u istoj rečenici u kojoj ćete izraziti snažno neodobravanje i odbojnost prema onome što je učinio. Na taj način i njega i sebe podsjećate da cilj vaspitanja i uvođenja discipline nije kažnjavanje.

2. Različiti ljudi imaju različite potrebe

Kada dijete izgovori poznatu rečenicu: "Nije fer!", objasnite mu da se čovjek prema svima i ne treba ponašati isto. Objasnite mu to primjerom porodice gdje svako dobija ono što mu treba, kad mu to treba. Ako jedno dijete nosi naočale, ne znači da ih i drugo treba dobiti.

Takva objašnjenja trebala bi biti od pomoći i prilikom nekog kasnijeg načelnog tumačenja pravog značenja riječi "fer" i "poštenje".

3. Hoću da mi pomogneš da riješimo problem

Ako dijete radi nešto što vama ide na živce, dovikuje se sa sestrom dok vi čitate, igra se hranom ili se klati na stolici, stvorite od toga situaciju u kojoj izgleda kao da ste vi osoba koja ima problem.

Zatražite od njega savjet, predložite da ode do sestre i kaže joj tiho šta ima, i slično. Tako će dijete osjetiti da poštujete njegovo mišljenje.

4. Molim te, odluči se

Kad ovu rečenicu koristite dok tražite od djeteta da nešto uradi ili da nešto drugo prestane raditi, vi mu dajte do znanja da je samo odgovorno za svoje postupke.

Naprimjer, možete reći njemu i njegovom drugu dok luduju po dnevnoj sobi: "Djeco, odlučite se hoćete li da igrati unutra ili ćete izaći". Ako su i nakon deset minuta i dalje preglasni, možete nastaviti: "Vidim da ste odlučili da idete napolje da se igrate".

Takav pristup pomaže djetetu da poveže uzroke i posljedice svog ponašanja, a ujedno možete preduprijediti dramatičan i tvrdoglav otpor.

5. Šta si, ustvari, htio reći?

Kad se nazljute, djeca često kažu nešto što može lako nekoga povrijediti. Recimo, "Ti si glupa" ili "Mrzim te", izrečeno je, naravno, impulsivno i bez razmišljanja. Pokušajte s djetetom ući malo dublje u problem da biste uvidjeli šta ga je to toliko naljutilo.

Pitajte, naprimjer, "Je li seka rekla nešto što je bila vaša tajna?" Tako djetetu pomažete da stupi u kontakt sa svojim osjećanjima, da ih shvati, da lakše artikulira odnos prema drugima i kad vi niste u blizini.

6. Ponašaj se u skladu sa svojim godinama!

Ako šestogodišnjak plače zato što ne može dobiti ono što hoće, ako četvorogodišnjak odbije da se smiri u automobilu i nastavlja se vrpoljiti, obojica se i ponašaju u skladu sa svojim godinama.

Svaki roditelj je ponosan i sretan kad dijete pokaže odgovornije i zrelije ponašanje, ali činjenica je da je za dijete prirodno da bude tvrdoglavo, sebično i zahtjevno.

Mnogi roditelji zaboravljaju tu činjenicu. Kad kažete djetetu da se ponaša u skladu sa svojim godinama, vi ga u stvari kritizirate, a i ne pokušavate razumjeti.

Umjesto da mislite samo na sebe i na to kako takvo ponašanje utječe na vas, probajte saosjećati s djetetom, primjedbama tipa: "Znam, grozno je kad se tako nešto desi".

7. Samo sam se šalila

Zbijanje šala s djetetom potpuno je neškodljiva odgojna metoda razvijanja djetetovog smisla za humor, ali šale moraju biti primjerene uzrastu i razumljive djetetu.

Možda mislite drugačije, ali zbijanje šala s djetetom neće mu pomoći da se lakše izbori s kasnijim zadirkivanjem vršnjaka.

Kao što mu vaši šamari ili neki drugi vid fizičkog obračunavanja neće pomoći prilikom razračunavanja sa nasilnicima iz školskog dvorišta. Roditelj nije i ne treba biti zabavljač. Ako vam je navrh jezika duhovita primjedba, prije nego što je izreknete, razmislite da li zbilja vjerujete u njenu poruku.

8. Zašto ne možeš biti kao tvoj brat?

Takvim poređenjima ćete samo učiniti da se dijete oseća kao građanin drugog reda. Ne postoji čarobni štapić za roditelje. Postoje samo pouzdani načini za potkopavanje dječijeg samopouzdanja.

Što češće ponavljate da nije dovoljno dobar, to su veće šanse da u to povjeruje. Morate prihvatiti da i vaše dijete ima i vrline i mane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.