RAZVOJ

I male bebe uče strane jezike

Bebe koje su od početka izložene slušanju stranih jezika, kasnije ih uče kao od šale

Neka što češće sluša izgovaranje stranih riječi. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.7.2019

Djeca koja u doticaj sa stranim jezikom dođu već u prvih devet mjeseci starosti kasnije puno lakše uče i savladavaju znanje stranih jezika, pokazalo je novo istraživanje.  

S druge strane, djeca koja u istom razdoblju čuju samo svoj materinji jezik, kasnije puno teže savladavaju izgovor i nijanse govora u drugim jezicima, tvrde naučnici.

Psiholozi sa Univerziteta Bristol otkrili su da mozak, kad je još u razvoju, ima jednu fazu tzv. programiranja. U tom razdoblju dijete dobiva (ili ne) doživotnu sposobnost prepoznavanja ključnih zvukova jezika, ali najviše svog maternjeg.

Ovaj proces pomaže mozgu dati smisao govoru i to svojevrsnim filtriranjem zvukova koji se koriste ili ne u maternjem jeziku djeteta. Međutim, isti proces je zaslužan, ako se dijete nije susrelo sa stranim jezicima, za otežano razumijevanje zvukova stranih jezika.

Istraživanje je pokazalo da bebe koje su bile izložene slušanju različitih jezika, kasnije u životu puno lakše razaznaju riječi i puno brže nauče bilo koji strani jezik. Stoga, želite li svoje dijete pretvoriti u pravog malog poliglotu pružite mu mogućnost da dođe u mogućnost slušanja stranih jezika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.