PREHRANA

Greške za stolom: Ne treba se potpuno odreći crvenog mesa

Povezuje se s pojavom tumora, ali majke koje su zbog toga potpuno izbacile crveno meso iz jelovnika vjerovatno su zaboravile na željezo koje ono sadrži

Djeci željezo treba za razvoj mozga i rast. Ilustracija

"Bebe i mame"

24.7.2019

Mnogi roditelji iz najboljih namjera prave greške kada je ishrana djece u pitanju. Mnogi misle da je vegetarijanski način ishrane najbolji. Istina, možda za odrasle, ali za djecu sigurno nije.  

Također, izbjegavaju djeci davati crveno meso, ali ne znaju da je upravo ono bogato željezom koje je djeci nephodno. Evo još nekoliko najčešćih grešaka kada je hrana u pitanju, a prave ih roditelji.

Bez mlijeka

Ishrana bez mliječnih proizvoda i nadoknade kalcija djeci donosi pokvarene zube i loše kosti. A budući da kosti rastu do 20. godine, slabe kosti u tinejdžerskim godinama znače slabe kosti za cijeli život i vrlo moguću osteoporozu.

Strah od crvenog mesa

Crveno meso povezuje se s pojavom tumora, ali majke koje su zbog toga potpuno izbacile crveno meso iz jelovnika svoje djece vjerovatno su zaboravile na željezo koje meso sadrži. A djeci željezo treba za razvoj mozga i rast.

 Previše mesa - premalo žitarica

Drugi roditelji opet pretjeruju s mesom nauštrb ugljikohidrata - dijeta bogata mesom, ribom i salatom ne daje dovoljno energije.

Previše vlakana

Neki liječnici susreli su se s malim pacijentima koji su neprestano patili od dijareje. Roditelji su ih hranili gotovo isključivo hljebom i povrćem i nisu shvatali šta nije uredu. Ali, stanje ove djece odmah se popravilo nakon prelaska na ishranu s manje vlakana.

 Previše cjelovitih žitarica

Svi stručnjaci slažu se u jednom, ne tretirajte djecu kao da su odrasli i ne podvrgavajte ih pomodnim dijetama pseudostručnjaka ili ekstremnom režimu fizičkih aktivnosti.

Djeci predškolskog uzrasta ne bi trebalo davati previše cjelovitih žitarica jer će u kasnijim godinama ova zdrava mršava djeca biti u opasnosti od gojaznosti.

U prilog tome govori i studija koju su proveli američki stručnjaci, a koja je pokazala da zabranjivanje poslastica u djetinjstvu nosi rizik od veće količine pojedenih poslastica u zrelijim godinama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.