OPREZ

Pazite na djecu: Otrovi vrebaju gotovo iz svakog ćoška u domu

Većina proizvoda od umjetnih (toksičnih) tvari ima i svoju prirodnu, manje opasnu verziju. To vrijedi za sve - od PVC zavjese u kupatilu do posteljine

Većina djece igračke stavlja u usta, pa postoji velika opasnost od direktnog trovanja. Ilustracija

"Bebe i mame"

25.7.2019

Toksične hemikalije vrebaju iz gotovo svakog ugla našeg doma i ugrožavaju zdravlje. Saznajte odakle vreba najveća opasnost.  

Osim što svaki dom, koliko god ga čistimo, vrvi od bakterija i prljavštine, on je i pun toksičnih hemikalija koje posebno mogu naštetiti zdravlju djece.

Većina proizvoda od umjetnih (toksičnih) tvari ima i svoju prirodnu, manje opasnu verziju. To vrijedi za sve, od PVC zavjese u kupatilu do posteljine.

Kad otrov ima miris cvijeća

Na prvom mjestu po opasnosti je travnjak ispred kuće. Upravo zbog toga prije nego što pustite dijete da sjedi na travi i igra se, razmislite koliko ste i kakve ste pesticide ili herbicide po njoj špricali.

Nekoliko je naučnih studija pokazalo kako herbicidi i pesticidi imaju djelovanje slično hormonima, pogotovo kod male djece.

Zato, ako ste ljubitelj roštiljanja u svom dvorištu i imate malo dijete koje stalno trčkara i valja se po zelenoj površini uživajući u ljetu, razmislite je li vam važnije da imate najljepši travnjak u susjedstvu ili zdravlje vaše porodice.

Opasnost vreba ispod sudopera

Većina ljudi upravo ispod sudopera drži cijelu paletu sredstava za čišćenje kojima se služe pri uklanjanju prljavštine, prašine, kamenca i ostalog.

Oni nas rješavaju jednih opasnosti za zdravlje, ali, sami po sebi, predstavljaju drugu. Sredstva kojima ribamo kupatilo, pločice, parkete, glancamo drveni namještaj i peremo suđe ili prozore puna su toksina.

Većina njih može imati opasne posljedice po zdravlje, posebno kad su u pitanju dišni putevi. Sredstva koja sadrže puno hlora naučnici su doveli u vezu s rizikom za nastanak astme.

Zato se preporučuje zamjena postojećih, snažnih sredstava za čišćenje njihovom blažom, nježnijom verzijom. Činjenica je da onaj ko redovno čisti svoj dom ne treba hard core sredstva za čišćenje.

Otrovne igračke

Ko bi pomislio da kutija s dječijim igračkama skriva bezbrojne opasnosti za zdravlje. Najveća prijetnja su igračke koje su farbane bojama koje sadrže olovo.

Većina djece, pogotovo u manjoj dobi, igračke stavlja u usta, pa postoji velika opasnost od direktnog trovanja.

Do sada je najviše pritužbi bilo na igračke koje su proizvedene u Kini, zbog čega su s tržišta povučene ogromne količine igračaka. Osim što možete provjeravati hemijski sastav igračaka, dijete možete zaštititi i ako pazite da redovno pere ruke.

Čudovište iz ormara

Toksini se skrivaju i u ormaru. Ako dio svoje odjeće nosite na pranje u hemijsku čistionicu ili koristite vrećice protiv moljaca, kada otvorite vrata ormara koji je cijelo vrijeme zatvoren, udahnut ćete gomilu štetnih tvari.

Sredstva protiv moljaca zapravo su izrazito toksične hemikalije koje mogu štetno djelovati na živčani sistem, a ako dijete proguta te kuglice, to može dovesti i do smrti.

Zato, umjesto skupih preparata protiv moljaca radije upotrijebite suhu lavandu ili blage proizvode od cedra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.