IDEJE

Dječija soba - raj za igranje i oaza za maštanje

Bojenje zidova ili mijenjanje tapeta, razmještanje namještaja i kupovina nekoliko detalja poput tepiha ili igračaka stvorit će prostor za uživanje

Zidove možete obojiti u jednu boju, a dekorirati ga samoljepljivim trakama. Ilustracija

"Bebe i mame"

30.7.2019

Ideju za uređenje dječije sobe najlakše ćete pronaći u djetetovim omiljenim igračkama, slikovnicama ili crtanim filmovima. Malo starije dijete može vam samo reći šta mu se sviđa, a možete ga povesti u kupovinu ili mu pokazati fotografije koje vam se sviđaju.  

Planirate li da soba bude prostor i za spavanje, i za igru, i za učenje, krevet je najbolje odvojiti od ostalog dijela kako bi on ipak bio djetetova oaza za odmaranje.

Zid iznad kreveta možete ukrasiti umirujućim oblicima poput krugova nježnih boja ili zalijepiti fluorescentne zvjezdice. Pri odabiru namještaja, boja za zidove ili tapeta, bitno je dobro provjeriti njihov kvalitet zbog sigurnosti djeteta.

Praktičnije će biti i ako birate namještaj koji štedi prostor, poput kreveta s donjim ladicama, polica na zidovima s mnogo pretinaca ili čak visećih ormarića za odjeću. Pritom pazite na to da budu u skladu s bojama zida i tepiha.

Samoljepljive trake

Zidove možete obojiti u jednu boju, a dekorirati ga samoljepljivim trakama ili krugovima, kojih ima u trgovinama za opremanje domova. Trake možete obojiti kasnije i mijenjati im položaj, pa ćete uvijek imati nešto novo, a uštedjeti novac.

 Zavjese s mašnama

Zavjese u dječijoj sobi trebaju biti od laganih materijala kako bi dijete imalo što više svjetla. Ali, za pravi ugođaj birajte one u bojama ili s crtanim likovima. Platnene trake na zavjesama možete svezati o karnišu ili o njih objesiti poneku igračku.

 Sto je važan

Djevojčice će sjediti za stolom i praviti se da piju kafu, a dječaci će crtati ili graditi nešto. Za stolom će se zabavljati satima, sami ili s društvom, a najviše će ih privući ako stoji u sredini sobe.

Tematski tepih

Za djevojčice birajte tepihe s krugovima jer, osim što će unijeti živost u sobu, vjerovatno je da će oko njih plesati ili osmisliti drugu igru. Dječacima je idealna zabava tepih s cestama, kojima će voziti autiće, ili sa Sunčevim sistemom.

Dobro je znati

- Osigurajte djetetu ormarić samo s policama. Tako će, uz manju opasnost od povrede, dohvaćati svoje potrepštine. Na donju policu stavite korpe za igračke koje često koristi.

- Pri kupovini posteljine birajte komplete s jednostavnim uzorcima koje ćete moći kombinirati s drugom posteljinom. Dodatni jastučići osigurat će udobnost i sigurnost.

- Plutena ploča idealna je za svaki uzrast. Na nju će dijete stavljati svoje fotografije i uspomene, a roditelje poštedjeti lijepljenja po zidovima. A na maloj školskoj ploči će učiti, ali i crtati.

- Bebama su najzanimljivije čiste osnovne boje - plava, crvena i žuta. Za djetetov razvoj pomoći će i ako ih ukomponirate s nježnim pastelnim bojama ili istaknete u krugovima. Djeci od tri do pet godina najzabavniji su crtani likovi.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.