SVAKODNEVICA On mora biti čvrst, prostran i siguran

Kako odabrati pravi krevetac

Izuzetno bitan komad namještaja koji morate odabrati prije dolaska novog člana porodice

"Bebe i mame"

Krevetac mora biti čvrst

Foto: Ilustracija


Krevetac je izuzetno bitan komad namještaja koji morate odabrati prije dolaska novog člana porodice. Vaša će beba u njemu provoditi najviše vremena u spavanju ili igri. 

Stoga je veoma bitan pažljiv odabir. Naravno, udobnost i sigurnost moraju biti na prvom mjestu, ali se ne smiju zaboraviti i neke druge stvari kao što su čvrstoća i stabilnost.

Ukoliko niste sigurni kakav krevetac kupiti, nudimo vam nekoliko sugestija koje će vam zasigurno pomoći u odabiru.

Prije svega, krevetac mora biti čvrst. To je zaista izuzetno važno jer svi znamo da su bebe dosta često nemirne u krevetcu, okreću se, igraju, ustaju kada se probude. Zato obavezno provjerite čvrstoću i stabilnost krevetca tako što ćete ga prodrmati nekoliko puta.

Ogradica kreveta je drugi bitan element koji morate uzeti u obzir pri kupovini. Ne smije biti prevelikog razmaka između letvica ograde krevetca, jer postoji opsanost da se beba nezgodno zaglavi ili čak propadne kroz letvice.

Krevetac treba da bude prostran tako da se u njega može staviti madrac adekvatne veličine. Ukoliko madrac nije odgovarajuće veličine, to jest ukoliko bez problema možete zavući prste između madraca i krevetca, to može biti jako opsano jer beba može zaglaviti ruku ili nogu i povrijediti se.

Visina madraca mora biti također adekvatna i prilagodljiva, što je izuzetno bitno kada beba počinje sjediti.

Pri kupovini vodite računa da na krevecu nema dekorativnih elemenata. Moderne dekoracije na ogradici izgledaju lijepo, ali mogu predstavljati ozbiljnu opasnost ukoliko ta mala radoznala bića odluče da se poigraju s njima.

I na kraju, obaderite krevetac koji se na najbolji način uklapa u vaš kućni dekor. To danas nije problem, jer tržište zaista nudi obilje takvih krevetaca koje ćete lako uklopiti i u svoj vlastiti stil.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na