PRIJEDLOZI

Šta je najbolje da grickaju prvi zubići

S dolaskom prvih zubića beba postepeno može preći na čvršću hranu, što postaje dio njene redovne ishrane

kako beba raste i razvija se dolazi do promjena i u njenim potrebama kada je ishrana u pitanju. Ilustracija

"Bebe i mame"

12.8.2019

Sve dok vaša beba ne dobije prve zubiće, odabir hrane i općenito jelovnik za vašu bebu je prilično ograničen. Većina beba dobija sve potrebne sastojke putem majčinog mlijeka, uz manje dodatke tečne hrane.  

Međutim, kako beba raste i razvija se dolazi do promjena i u njenim potrebama kada je ishrana u pitanju. S dolaskom prvih zubića beba postepeno može preći na čvršću hranu, što postaje dio njene redovne ishrane.

No, to nikako ne znači da je možete hraniti na način kako se odrasli hrane. Beba je u razvoju, još nije dobila sve zube, a nema ni razvijen otporan i jak probavni sistem.

Nudimo vam nekoliko zanimljivih ideja za jednostavnu i laganu ishranu djeteta u tom periodu.

Ideje za hladne obroke

- Banana sa kremastim sirom;

- Izrendani sir ili isječen na sitne kockice sa komadićima krekera;

- Mliječni ili jogurt izmiješan s voćem;

- Puding od riže i suhog grožđa sa cijelim mlijekom;

- Mali mufini sa komadićima narandže;

- Jogurt sa svježim voćem ili mus od jabuka;

Ideje za tople obroke

- Piletina s povrćem;

- Kaša od riže sa komadićima mesa;

- Makaroni sa sirom;

- Kuglice od mesa sa pastom;

- Zobena kašica sa cijelim mlijekom;

- Palačinke sa premazom od musa od jabuka;

- Riža ili pasta sa mesom i povrćem;

- Supice pripremljene sa mlijekom i zemičkom od cjelovitih žitarica;

- Špageti sa paradajz ili mesnim sosom;

- Povrće, supica od graška sa krekerima;

Ideje za povrće i voće

- Grožđe ili trešnja;

- Narendana svježa mrkva ili kupus;

- Komadići voća, oguljenog i bez sjemenki, kao što su jabuke, banane, kivi, lubenica, breskva, kruška ili šljiva;

- Meko kuhano povrće, kao što su mrkva, brokula, karfiol, šparoga;

- Sok od paradajza ili mješavine povrća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.