ODRASTANJE

Jeste li probali terapiju - bajkama?

Bajke na djecu ostavljaju snažan utisak, a djeca se, prema iskustvu, poistovjećuju s junacima priča te s oduševljenjem preuzimaju ponuđene ideje i prijedloge za rješenje problema

Kroz prilagođene bajke i igru dijete uči mijenjati svoje ponašanje. Ilustracija

Bebe i mame

14.8.2019

Vaše dijete je presporo, laže, mokri u krevet, grize nokte - vrijeme je da djelujete. Da biste riješili probleme ili poremećaje u ponašanju, najbolji način je, savjetuju dječiji psiholozi, terapija bajkama.  

Kroz čarolije iz priča, igrajući se, djeca se bave svojim problemima i aktivno rade na svom ponašanju.

Djeca se od malih nogu susreću s raznim strahovima i problemima, a mnogo roditelja ne zna kako da se uhvati ukoštac sa tim. Iz neznanja, mnogi često djeluju suprotno psihičkim potrebama svojeg djeteta, a ponekad pokazuju i premalo razumijevanja.

Mnogim je roditeljima također teško motivirati dijete na odgovarajući način. Da bi ispravno motivirali dijete, zahtjevi koje roditelji postavljaju djetetu trebali bi biti i prilagođeni djetetovim mogućnostima i sposobnostima.

Upravo su bajke vrlo pogodne za prevladavanje mentalnih barijera između roditelja i djece. Bajke na djecu ostavljaju snažan utisak, a djeca se, prema iskustvu, poistovjećuju s junacima priča te s oduševljenjem preuzimaju ponuđene ideje i prijedloge za rješenje problema.

Kroz priče i igru djeca se bave svojim problemima i aktivno rade na svom ponašanju, objašnjava dječiji psiholog Gerlinde Ortner, autorka knjige "Bajke koje pomažu djeci".

Knjiga stavlja naglasak i na uvažavanje djeteta. Treba imati na umu da razvoj djeteta nije jednoličan i da treba djelovati prema tome. Tako su djeca u prelaznim periodima kada stječu nova znanja pod velikim duševnim i tjelesnim opterećenjem.

Najvažnija krizna razdoblja su osmi mjesec života kada dijete doživljava prvo razlikovanje „poznatog" od „nepoznatog", koje mu izaziva nesigurnost.

Treća godina života je period prkosa, kada dijete spoznaje vlastito ja i prelazi sa spontanog mišljenja u sadašnjosti na ciljano mišljenje u budućnosti.

U šestoj godini nastupa prva tjelesna promjena i dijete kreće u školu. Dijete je tada plašljivije, lošije spava, lakše obolijeva te postaje razdražljivije i neurednije.

U svakom od tih razdoblja događaju se specifične situacije i problemi. Djeca od tri do sedam godina tako mogu imati strašne snove, ne žele ići na spavanje, mogu biti neuredna ili ne žele jesti.

Kroz prilagođene bajke i igru dijete uči mijenjati svoje ponašanje, a roditelj uči kako postaviti i motivirati svoje dijete.

Ako, recimo, vaše dijete ne želi ići spavati, prije nego što se počne buniti, recite mu, odnosno ponudite nešto vrijedno ili privlačno. Pokažite mu razumijevanje i recite da vam je lijepo ujutro da pričate s njim kada je naspavano. Poljubite ga prije spavanja i recite da ćete ga nagraditi i nekoliko minuta sjediti pored njega.

Zamjena za TV

Starija djeca dosta vremena znaju provesti ispred televizora. Ako djetetu samo ograničite vrijeme gledanja televizije, ono će to doživjeti kao kaznu i televizija će mu postati još zanimljivija.

Da biste odvratili svoje dijete od neprestanog gledanja programa i filmova, morat ćete mu ponuditi neku zanimljivu alternativu. Pričajte s njim zašto baš voli određene emisije i šta mu se u njima sviđa.

Nagradite ga zbog izbora određenih emisija. Napravite zajedno listu aktivnosti za slobodno vrijeme. Navedite ga na nove zamisli. Tek nakon što nađete neka druga zanimljiva rješenja dogovorite se koliko dnevno smije gledati televiziju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.