OPREZ Pazite kada spremate hranu za najmlađe

Priprema flašice: Koju vodu koristiti

Mnoge majke pitaju se je li sigurno i pouzdano koristiti vodu iz česme

Bebe i mame
18.08.2019 11:41

Najbolje je koristiti prečišćenu vodu

Foto: Ilustracija

Većina majki zasigurno se pita da li je sigurno i pouzdano koristiti vodu iz česme u pripremi hrane za bebe koje se hrane na flašicu. Plaše se jer su čule da prevelika količina fluorida može biti štetna za dojenčad. 

Američka stomatološka asocijacija je izdala uputstva koja sugeriraju da se voda sa česme koja sadrži manje ili veće količine fluora ne bi trebala koristiti u pripremi hrane za dojenčad.

Treba se podsjetiti da izloženost fluoridu tokom trudnoće potpomaže sprečavanje kvarenja i propadanja zuba tokom djetinjstva, ali i u zrelijoj dobi. Stoga se dodatak fluorida veoma često preporučuje dojenčadi koja se hrane isključivo majčinim mlijekom nakon navršenih šest mjeseci života.

Međutim, ukoliko se hrana za bebe redovno miješa s vodom koja sadrži fluor, to može utjecati na povećanje rizika pojave fleka na zubima, što je naznaka dentalne fluoroze, odnosno blagog oblika fluoroze gleđi.

Fluoroza može pogađati i mliječne i stalne zube djece. Kod djece mlađe od osam godina, kombinirana izloženost različitim izvorima fluorida - voda, hrana, zubna pasta i drugi proizvodi, doprinosi razvoju dentalnog fluorida.

Ukoliko u pripremi hrane za dojenčad koristite prečišćenu, dejoniziranu ili destiliranu vodu, vaš ljekar će zasigurno preporučiti da svojoj bebi već nakon navršenog šestog mjeseca uključite dodatke sa fluoridom.

Komentari

NA VRH