LOŠE NAVIKE

Kako dijete odviknuti od grickanja noktiju

Djeca to počinju raditi ili iz dosade, ili zbog izloženosti stresu, iz radoznalosti ili jednostavno zato jer uživaju u tome

Navika koja s emože prenijeti i u zrelije doba. Ilustracija

Bebe i mame

19.8.2019

Taman ste svoju kćerkicu odvikli od sisanja palca ili od upornog izbacivanja dude iz usta, a ona vam je „doskočila“ - počela je grickati nokte. Djeca to počinju raditi ili iz dosade, ili zbog izloženosti stresu, iz radoznalosti ili jednostavno zato jer uživaju u tome.  

No, za razliku od sisanja palca, grickanje noktiju je navika koja se može prenijeti i u zrelije životno doba. Vrlo često djeca su u stanju sama se osloboditi ove loše navike, no, ukoliko to ne učine, evo kako ćete im pomoći:

1. Usmjerite mu pažnju na nešto drugo

Ukoliko možete tačno definirati u kojim situacijama dijete najčešće pribjegava ovoj navici, pokušajte mu pažnju zaokupiti nečim drugim, igračkom, nekom jednostavnom igricom prstima i slično.

2. Pokušajte "ogaditi" ovu naviku

Prije svega, vodite računa o higijeni noktiju djeteta, redovno mu ih režite tako da nema šta grickati. Isto tako, danas na tržištu postoji mnoštvo preparata kojim mu možete premazati nokte tako da će teško ponovo staviti nokte u usta.

Veliki broj roditelja tvrdi da je riječ o izuzetno efikasnim preparatima, mada eksperti i pedijatri smatraju da su ovi preparati mnogo efikasniji kod starije djece.

3. Potražite savjet pedijatra

Svi će vam vjerovatno reći da će ta navika vremenom nestati sama od sebe. Međutim, nerijetko djeca raskrvare prstiće, a nije malo njih koja uz grickanje noktiju čupkaju i vlastitu kosu, što je ipak destruktivno ponašanje. Možda je vaše dijete izloženo pretjeranom stresu ili anksioznosti, što može biti uzročnik destruktivnog ponašanja.

4. Izbjegavajte pretjerane reakcije

Jedan od frustrirajućih momenata u podizanju djece je i činjenica da su ona u dobi od tri, četiri, pet godina podmitljiva, pa ih možete pridobiti nekim jednostavnim stvarima.

Tako ćete, na primjer, svoju kćerkicu pridobiti ako joj nokte namažete lakom i kažete da ih tada ne smije grickati, jer će pokvariti lak. Ono što nikako ne smijete učiniti jeste kažnjavanje, vika i slično, jer tako ćete samo postići potpuno suprotan efekat.


Šta još možete učiniti

Šta još možete učiniti da se izborite sa ovom lošom navikom vašeg djeteta? Pokušajte je ignorirati. Većina eksperata se slaže da je najbolji način pokušati "zaposliti" ruke djeteta nečim drugim i tako skrenuti pažnju sa grickanja noktiju.  

Neki, čak, preporučuju nagrađivanja djeteta kada uočite da to ne radi. Na taj ćete mu način podići samopouzdanje, a na vama je, pošto najbolje poznajete vlastito dijete, da osmislite koji je najbolji način nagrađivanja.

Razmislite i vi

Isto tako, razmislite da li je grickanje noktiju uzrokovano nekom stresnom situacijom, kao što je recimo, boravak u grupi djece, gledanje televizije, slušanje priče koju mu čitate.  

Možda nećete baš jednostavno dokučiti pravi izvor stresa za vaše dijete, stoga je jako bitno da kroz razgovor sa djetetom pokušate sami otkriti njegove strahove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.