HIGIJENA

I igračke za kupanje moraju se prati

Ukoliko ih temeljito ne posušite, one mogu biti dobra podloga za vrlo opasne bakterije i mogu uzrokovati razvoj niza oboljenja

Igračke mogu biti jako nezdrave i opasne za bebu. Ilustracija

Bebe i mame

21.8.2019

Vrijeme kupanja je možda najzabavnije vrijeme i za vas i vaše dijete, jer to je prilika da djetetu u kadu s vodom ubacite njegove omiljene igračke. Djeca zaista znaju maksimalno uživati u pljuskanju vodom i igri sa igračkama.  

Međutim, ove igračke mogu biti jako nezdrave i opasne za bebu ukoliko se ne održava njihova pravilna higijena. Uz nekoliko naših sugestija omogućite djetetu pravi užitak u kupanju i igri sa omiljenim igračkama za vrijeme kupanja.

- Posebne igračke za dječiju kadicu

Uvijek nastojte koristiti posebne igračke kojima će se dijete igrati za vrijeme kupanja. Nikako ne smijete ubaciti raznorazne igračke u kadicu za kupanje, vođeni mišlju - što više igračaka to više zabave.

Neka to uvijek budu igračke koje su napravljene baš za vodu. Riječ je o igračkama koje se vrlo lako i brzo suše i koje su napravljene od materijala otpornih na vodu.

- Neka igračke budu suhe kada su izvan kade za kupanje

Ovo je drugi veoma bitan uslov koji roditelji trebaju ispoštovati. Držanje igračaka na suhom i čistom mjestu je veoma važno, pa vam preporučujemo kupovinu odgovarajuće vrećice isključivo za ove igračke.

Svaki put nakon kupanja, dobro ih posušite i ostavite u vrećicu. Ukoliko ih temeljito ne posušite, one mogu biti dobra podloga za vrlo opasne bakterije i mogu uzrokovati razvoj niza oboljenja.

- Perite igračke

Nemojte se zavaravati i misliti da ih, pošto su stalno u vodi, ne morate čistiti i prati. Ove igračke se zaista moraju temeljito oprati nakon svake upotrebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.