NA OKUPU

Na moru se brže raste

Odmor je vrijeme izuzetne psihičke i fizičke bliskosti roditelja i djeteta, zbog čega se djeca osjećaju sigurnije i slobodnije, pa su i rezultati odmah vidljivi

Opustite se i uživajte i u najmanjim razvojnim pomacima vašeg djeteta. Ilustracija

Bebe i mame

26.8.2019

Oni koji imaju dijete, primijetit će da u dvije sedmice odmora njihovi maleni postižu nevjerovatan napredak. Evo odgovora zašto se to događa. 

Zbog čega djeca ljeti uče tako brzo, čak i one stvari koje su se činile nesavladive? Slučajno? Ne, jer sve vrijeme biti u društvu roditelja za djecu predstavlja neizmjernu korist.

To je vrijeme izuzetne psihičke i fizičke bliskosti roditelja i djeteta, zbog čega se djeca osjećaju sigurnije i slobodnije, pa su i rezultati odmah vidljivi.


Govor

Za vrijeme godišnjih odmora roditelji su prisutniji u djetetovom životu, njihovo vrijeme konačno je na raspolaganju najmlađima, te imaju dovoljno vremena i strpljenja za mnogobrojna ponavljana prvih djetetovih riječi.

Zahvaljujući tolikoj pažnji roditelja, dijete je sposobno u kraće vrijeme shvatiti i naučiti više pojmova.

Dodatni motiv su interesantne stvari i pojave koje dijete okružuju, a s kojima se ne susreće u svakodnevnom životu. Naravno da to "učenje" treba proteći kroz igru, koja dijete neće zamarati već će ga dodatno stimulirati.

Motorika

Kako je ljetno vrijeme idealno za odvikavanje od pelena i ne zahtijeva gomilu odjevnih predmeta, omogućuje djetetu slobodnije kretanje, što doprinosi i sigurnijim pokretima.  

Ljeti se na plažama formiraju grupice djece različitih spolova i godišta, a igranje sa starijima predstavlja velike korake za psihički i fizički razvoj djece.

Aktivnosti petogodišnjaka za jednog trogodišnjaka više su nego stimulativne, jer djeca na poseban način uče mlađe od sebe, dok mlađi imaju sposobnost oponašanja starijih, što među njima stvara poseban način komunikacije i obostranu dobrobit.

Savjet roditeljima

Kako biste proveli ugodno i bezbrižno ljeto važno je da vas ne obuzme takmičarski duh, zato ne upoređujte vlastito dijete s drugom djecom, u smislu da ga prisiljavate na ulazak u vodu jer se ostala djeca kupaju.

Vaše dijete će se zabaviti drugim aktivnostima u kojima će biti sretno i zadovoljno, a sljedeće ga godine možda nećete moći izvući iz vode. Opustite se i uživajte i u najmanjim razvojnim pomacima vašeg djeteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.