U KUHINJI Priprema obroka za najmlađe

Karfiol – može li zdravo biti i ukusno

Važno je da zakamuflirate njegov jak miris, a to je moguće kada ga pripremite u supi s drugim povrćem

Bebe i mame
27.08.2019 09:47

Karfiol i brokule nisu dječija omiljena hrana

Foto: Ilustracija

Karfiol i brokule možda nisu omiljena dječija hrana zbog svog jakog mirisa, ali su izuzetno zdravi. Riječ je o povrću iz porodice kupusa za koje je naučno dokazano da su najbolji zaštitnici organizma od raznih kancerogenih promjena. U frižideru karfiol možete čuvate najviše tri dana, a ukoliko je skuhan treba ga jesti odmah, što se posebno odnosi na djecu.  

Kupljeni karfiol čuvajte u frižideru u papirnoj ili plastičnoj kesi. Da biste izbjegli nakupljanje vlage, karfiol svakako položite stabljikom prema dole. Iako im to neće biti najomiljenije povrće, postoje načini pripreme karfiola koji će se dopasti i najizbirljivijima. Važno je da zakamuflirate njegov jak miris, a to je moguće kada ga pripremite u supi s drugim povrćem ili pak na neki drugi način, ali pazite da to podsjeća na hranu koju vaše dijete inače voli jesti.

Karfiol u sebi gotovo da ne sadrži masti, ima malo ugljikohidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente. Stručnjaci su nedavno otkrili da fitonutrijenti šalju signale genima da povećaju proizvodnju enzima uključenih u procese detoksifikacije. Ovo povrće u sebi sadrži i vitamin C, folnu kiselinu i beta karoten, pa je odličan čuvar kardiovaskularnog sistema.

Da biste najbolje iskoristili sve hranljive supstance iz karfiola, kuhajte ga kratko, najbolje desetak minuta. Tako će zadržati svoje zdrave sastojke, a miris mu neće biti jak.

Komentari

NA VRH