OPREZ Negativne posljedice izlaganja suncu

Rumeno ne znači i zdravo

Sunce i dalje ima pozitivan utjecaj na zdravlje svih živih bića, ali zbog čuvene rupe u ozonskom omotaču pojačan je njegov štetan utjecaj

Bebe i mame

U najrizičniju grupu spadaju djeca sasvim svijetle kože

Foto: Ilustracija


Kada se priča o djeci, rado se spominje zdravo dječije rumenilo. Dijete rumenih obraza smatra se zdravim i raspoloženim djetetom. Zaista, većina ljudi vjeruje da za djecu nema ničeg zdravijeg od igranja na suncu i svježem zraku, jedino bi sasvim male bebe trebalo zaštititi od sunca.  

Nekada je za djecu bilo vrlo zdravo igrati se na suncu, mada je i tada bilo pametno izbjegavati podnevno sunce. Sunce i dalje ima pozitivan utjecaj na zdravlje svih živih bića, ali zbog čuvene rupe u ozonskom omotaču pojačan je njegov štetan utjecaj, to jest negativne posljedice koje može imati produžen boravak van hladovine.

Te negativne posljedice naročito pogađaju djecu, zbog njihove mladosti i osjetljivosti i toga što se njihov organizam još formira. Naime, već jedna ili dvije opekotine od sunca, opekotine toliko jake da je došlo i do formiranja plikova, prije osamnaeste godine drastično povećavaju šanse za kasnije dobivanje raka kože.

U najrizičniju grupu spadaju djeca sasvim svijetle kože. Što se beba tiče, njih ne bi ni trebalo izlagati direktnom sunčevom zračenju - hladovina je za njih najzdravija.

Kako pravilno zaštititi djecu od sunca? Svakako da ih ne treba (a i nije moguće) držati zatvorene u kući. Ali, podstaknite ih da se igraju u hladovini, da nose zaštitnu odjeću i da redovno koriste zaštitne kreme za sunčanje.

Posljednje dvije stvari će najbolje naučiti posmatrajući vas - ako mama i tata nose prikladnu odjeću i šešire i redovno se mažu kremom za sunčanje, vrlo je vjerovatno da će i dijete steći naviku da se ponaša na isti način.

Više o temi Zaštita

SAVJETI
Zaštitite kosu tokom ljeta

Više o:

Zaštita Sunce Dijete
NA VRH

Podijeli članak na