LJETO I ODMOR

Nakon kupanja u moru ili na bazenu- odmah na tuširanje

Brojni virusi i bakterije koji uzrokuju neugodna oboljenja kroz sluznicu ulaze u organizam, pa je nakon kupanja dijete najbolje istuširati čistom vodom

Koncentracija virusa i bakterija veća je u plićaku nego u dubljoj vodi. Ilustracija

Bebe i mame

28.8.2019

 Popis bolesti kojima se čovjek može zaraziti kupajući se u moru, jezeru ili bazenu je dug. Virusi i bakterije "nađu put" kroz sluznicu oka, nosa, genitalija ili u organizam uđu s vodom koju plivač proguta. Ipak, malo je vjerovatno da će se zaraziti odrasli čovjek, jer bolesti mnogo češće vrebaju djecu i to onu mlađu od tri godine.  

Koncentracija virusa i bakterija veća je u plićaku nego u dubljoj vodi, a djeca se češće zagrcnu i progutaju vodu. Zato djeca ne bi smjela gledati ispod vode, osim ako se ne kupaju u izrazito čistom moru ili ako nose masku za ronjenje.

Zbog svih ovih opasnosti dijete čim izađe iz vode treba istuširati. Što duže voda mora, jezera ili rijeke ostane na koži ili u ušima, eventualna bakterija ili virus imaju više vremena.

Evo još nekih stvari na koje treba obratiti pažnju na ljetovanju:

- Kako ostatke iz mora ne biste štapićem samo zatjerali dublje, uši prvo treba isprati čistom, po mogućnosti toplom vodom, pa tek onda upotrijebiti štapić.

- Hladna pića vode teškoj upali grla. Zato djeci ne dajite sokove i vodu iz frižidera. Također, obratite pažnju i na klima-uređaj koji treba biti podešen na šest stepeni nižu temperaturu od vanjske.

- Bebu nije dobro previše grliti, jer njen organizam ne zna još reagirati na promjenu temperature, pa majka koja je drži u naručju samo povećava rizik.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.