RAZVOJ

Kada je vrijeme za zvečku, a kada za slikovnicu

Sredinom drugog mjeseca vrijeme je za prvu igračku

Bebe kroz igru upoznaju svijet. Ilustracija

Bebe i mame

1.9.2019

Bebe mogu mnogo toga i brzo uče shvatati svijet. Pročitajte koja je igračka u kojem razdoblju njihova najranijeg života primjerena. 


Uvertira u život

Tokom prvog mjeseca svijet će beba spoznavati najčešće u ležećem položaju. Ona još uglavnom naizmjenično jede i spava, ne zna smjene dana i noći. Tek počinje uvježbavati miris, okus, dodir, sluh, vid. U tom svijetu još nema mjesta za igračke. 

Spoznavanje svijeta

Sredinom drugog mjeseca života većina beba doživljava veliki razvojni pomak. Sa zanimanjem će osluškivati različite zvukove koje proizvode zvečka, zvono na vratima i telefon. 

Sad je već vrijeme za prvu igračku. Kolut za griženje i zvečka najbolji su izbor. Važno je da je igračka lagana i bez oštrih rubova. kako beba sve gura u usta, igračku treba redovito čistiti i prati, te paziti da nešto ne proguta.

Kako prolazi vrijeme, igračke postaju sve zanimljivije. U trećem mjesecu beba već raspoznaje boje, oblike i veličine. Dva mjeseca kasnije na redu su zubići - pa valja nešto gristi - kolut za žvakanje punjen vodom, koji se može i rashladiti.

Igračke za istraživače u prvih godinu dana

Kad beba počne puzati, otvaraju se novi vidici. Sada su na redu druge vrste igračaka - super su zanimljivi telefon, lonci, kuhače, zdjele i slikovnice koje se mogu razvući poput harmonike. Dijete je sve zainteresiranije za predmete koji su udaljeniji. Može birati igračke, želi podići stvari koje su pale. 

Pored igračaka tu su sada i igre - skrivača, bacanja lopti, uvlačenja u kutije, pod sto i stolice. Bacanje štipaljki i sličnih stvarčica zanimljivije je od svake igračke.

Otkrivanje samoga sebe

U drugoj godini beba je vrlo znatiželjna. Novi autić, nova lutka ili nova slikovnica potiču njezinu psihu. Za igranje je pogodno sve što se može gurati ili vući - drvena životinja na kotačićima ili veliki plastični kamion.  

U ovoj fazi vrlo je važno ogledalo jer dijete ima potrebu otkrivanja i sebe samoga. Shvaćanje da su lice i odraz u ogledalu identični važan je korak za kasniji socijalni identitet, da su ljudi oko njega slični njemu.

Naučnim eksperimentima utvrđeno je da je sposobnost da sami sebe prepoznamo u ogledalu pretpostavka za suosjećanje prema ljudima u kasnijem životu.

Kako dijete već razumije mnogo riječi, jezički razvoj treba podsticati razgovorom, navođenjem imena što je moguće više stvari. Zato je period od njegovog 18. mjeseca krajnje vrijeme za kupovinu i svakodnevno čitanje slikovnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.