SAVJETI

Kako izbjeći zarazu u vlastitom domu

Nudimo vam sedam jednostavnih savjeta kako djecu zaštititi od bakterija i virusa

Naučite svoju djecu da peru ruke. Ilustracija

Bebe i mame

18.3.2020

Nije vam potreban nikakav posebni borac protiv bakterija kako biste svoju porodicu zaštitili od raznih bolesti koje uzrokuju virusi i bakterije, dovoljno je slijediti ovih sedam osnovnih koraka...   

1. Naučite svoju djecu da peru ruke kada je to najpotrebnije: nakon odlaska na toalet, diranja životinja ili igre na dvorištu, kao i prije jela.

2. Perite ruke sapunom i vodom, dovoljno je 20-ak sekundi trljanja kako bi se ubile bakterije kojih se treba riješiti.

3. Ponesite sa sobom bočicu sredstva za čišćenje ruku ili vlažne maramice kada vodite djecu na javna igrališta i parkove, shopping centre i ostala mjesta gdje možda nema umivaonika pri ruci. Dobro istrljajte cijele ruke, ako je moguće i ispod noktiju.


Male ozljede i ogrebotine operite vodom i sapunom. Ilustracija

4. Nakon pripravljanja mesa ili peradi operite daske za rezanje toplom vodom i sredstvom za pranje suđa, a po mogućnosti očistite radne površine dezinfekcijskim sredstvom. Bakterije koje se obično nalaze na sirovom mesu, uključujući campylobacter, salmonellu i E. coli, opasnije su od bilo koje druge bakterije koju imate u kući.

5. Male ozljede i ogrebotine operite vodom i sapunom, a zatim stavite neku antibakterijsku mast, zaštitite zavojem ili flasterom koji trebate mijenjati svaki dan dok rana ne zacijeli.

6. Provjerite jesu li djeca vakcinisana na vrijeme, a razmislite i o vakcinaciji protiv gripe svake godine. Dijete školske dobi koje je vakcinisano protiv gripe teže će kući donijeti neku bakteriju kojom može zaraziti čitavu porodicu.

7. Ako je u kući neko bolestan, obavezno prebrišite, po mogućnosti nekim antibakterijskim sredstvom, kvake, daljinske upravljače, igračke i ostale stvari koje vaše dijete dodiruje tokom dana.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.