SVAKODNEVNICA

Svaki uzrast djeteta ima svoje igračke

Igračka je često i povod za druženje s drugom djecom ili sredstvo za isprobavanje sopstvenih mogućnosti. Zato je važno napraviti dobar izbor

Raduju se jednostavnim slagalicama, plastelinu, kockama. Ilustracija

Bebe i mame

13.9.2019

Izbor igračke treba ovisiti o uzrastu djeteta kojem je namijenjena. Svaki uzrast preferira određenu vrstu igračaka, mada ima i onih koje su prisutne u svim uzrastima, kao što su lopta, lutka, kocke i knjige.  

- Za bebe - Od rođenja do osmog mjeseca sazrijevaju motoričke i perceptivne funkcije i razvijaju se čula. Bebe vole mekane igračke koje ispuštaju prijatan zvuk i zvečke jakih boja.  Kasnije, do 12. mjeseca, privlačne su im gumene lutke, male lopte, igračke-životinje koje puštaju zvuk...  

-  Od 12 do 18 mjesec - Djeca vole igračke koje se vuku ili guraju, raznobojne kocke, kantice, lopatice. Počinju imitirati odrasle, tako što hrane lutku ili je stavljaju da spava. 

- Od 18 mjeseci do tri godine - Djeca su puna energije, ali smanjene pažnje. Raduju se jednostavnim slagalicama, plastelinu, kockama.  

- Četvrta i peta godina - Četvrta i peta godina obilježene su brzim razvojem motoričkih vještina i bezgraničnom energijom. Preporučljive su igračke koje traže akciju (bicikl), ali i igre s pravilima.  

Prije škole  - Dijete ima veću pažnju i dužu koncentraciju. Ponudite mu društvene igre, kreativan pribor, kompliciranije slagalice, sportske rekvizite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.