SVAKODNEVNICA

Pet načina kako da zaposlena mama sebi olakša život

Žene često sebi postavljaju pitanja je li moguće uskladiti porodične i poslovne obaveze i često nemaju na to odgovora

Činjenica je da više ne možete funkcionirati kao ranije. Ilustracija

Bebe i mame

16.9.2019

Nakon porodiljnog odsustva vraćate se na posao. Većini žena je to posebno stresno razdoblje i teško se nose s balansiranjem različitih uloga - ulogom majke, zaposlenice, supruge.

Sebi žene često postavljaju pitanje je li moguće uskladiti porodicu i posao te često ostaju bez odgovora. Činjenica je da više ne možete funkcionirati kao ranije. Tu nema ništa loše, naprosto je riječ o činjenici. A pomoći ima:

1. Prebacite svom partneru dio kućnih poslova. Dobra organizacija i podjednako učešće u odgoju djeteta, kupovini, kuhanju, čišćenju kuće itetako vam može olakšati život.

2. Da biste proveli vrijeme s djetetom i učinili nešto lijepo za sebe, odredite dane ili vrijeme tokom dana kada ćete izaći u porodičnu šetnju.

3. Kuća u kojoj je malo dijete teško može biti uredna. Zato na vrijeme odustanite od tog cilja. Beba će brzo narasti i zato joj posvetite vrijeme, a za kuću ćete kasnije imati vremena.

4. Kuhajte brze, jednostavne i zdrave obroke. Umjesto da satima pripremate sarme ili pitu, odlučite se za tjesteninu s povrćem. Imat ćete više vremena za sebe i dijete.

5. Bebe i mala djeca ne trebaju skupe poklone, nego mamu. Kada odrastu prije će se sjetiti izleta s roditeljima, nego skupe igračke koju ste kupili.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.