ISTRAŽIVANJA

Slika savršene mame je veliki pritisak na žene

Oko 70 majki izjavilo je da osjećaju pritisak, jer smatraju da trebaju biti dobre mame s uspješnim karijerama i uz to savršeno izgledati

Uzor za čak 42 posto ispitanica je Viktorija Bekam. Ilustracija

Bebe i mame

18.9.2019

Slika savršene mame koja ima uspješnu karijeru i uz to odlično izgleda velik je pritisak na žene, otkrilo je najnovije istraživanje. Naime, istraživanje, koje je naručila Nivea Soft, otkrilo je da zbog slavnih mama poput Viktorije Bekam (Victorije Beckham) mnoge žene osjećaju da nisu dorasle tom zadatku.  

Oko 70 majki izjavilo je da osjećaju pritisak, jer smatraju da trebaju biti dobre mame s uspješnim karijerama i uz to savršeno izgledati. Čak je 51 posto ispitanica otkrilo kako osjećaju pritisak da moraju biti lijepe za svog partnera, a 37 posto je pod stresom jer nastoje biti i uspješne poslovne žene. Osim toga, 67 posto njih vjeruje da ih ljudi gledaju samo kao majke, a ne kao žene.

Uzor za čak 42 posto ispitanica je Viktorija Bekam, a slijedi je Anđelina Đoli (Angelina Jolie) sa 11 posto.

Uzrok takvom negativnom razmišljanju možda leži i u nedovoljnoj informiranosti. Naime, mnoge mame zaboravljaju da slavne i bogate žene imaju na raspolaganju cijelu plejadu pomagača, poput dadilja, kućnih pomoćnica, maserki, stilista, frizera... koji se brinu da one uvijek izgledaju besprijekorno, a kakve su stvarno majke, supruge i poslovne žene, to je drugi par cipela!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.