SAVJETI

Evo šta nikad ne biste smjeli uskratiti djeci

Nemojte pokvariti svaku djetetovu zabavu

Nemojte pokvariti svaku djetetovu zabavu. Ilustracija

Bebe i mame

21.9.2019

Psiholozi smatraju kako ograničenja omogućavaju djetetu osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. No, određena ograničenja mogu učiniti upravo suprotno - izazvati osjećaj nesigurnost i usporiti razvoj djeteta

Postavljanje pitanja - Dijete raste i uči o svijetu postavljajući sve više i više pitanja. Roditeljima ponekad može biti teško pronaći odgovore na sva pitanja, pogotovo kad su umorni. Ali, kvalitetno vrijeme koje provedete sa svojom djecom, pomaže u razvoju i stvara čvrstu vezu između vas i djeteta.

Plakanje - Djeca osjećaju mnogo više od odraslih. Nemojte zabraniti djetetu plakanje i nemojte ga posramiti zbog suza. Pomozite mu da shvati zašto plače i zajedno pronađite najbolji način da se s tim nauči nositi.

Dopustite djetetu da kaže „ne“ - Ako mu zabranite da kaže „ne“, zapravo kršite djetetove granice. Umjesto toga, pokušajte pronaći kompromis ili mu objasnite da ponekad mora raditi nešto što ne želi.

Buka - Nemojte pokvariti svaku djetetovu zabavu. Neka pjeva i skače. Uostalom, ovo je jedino razdoblje života kad je slobodno da se ponaša onako kako želi.

Strahovi - Mala djeca se mogu plašiti ljekara ili čudnog rođaka i to je uredu. Nemojte ih posramiti ako se boje. Neka znaju da ste tamo i da se nemaju čega plašiti.

Tajne - Što su djeca starija, to više trebaju privatnost. Trebali biste znati šta se događa u njihovim životima, ali pazite da ne ugrozite njihovo pravo na privatnost. Vaše povjerenje im je neprocjenjivo. Nemojte to riskirati čitanjem njihovog dnevnika ili profila na društvenim mrežama.

Ljutnja ili ljubomora - Dijete ima pravo na negativne osjećaje. Zapamtite da njihova volja još nije snažna i teško se kontroliraju. Ne smiju pomisliti kako je uredu izraziti samo pozitivne osjećaje.

Pravo na greške - Niko ne voli greške, a još je gore kad se dijete boji pogriješiti. Nikad se neće usuditi isprobati nešto novo ako se boji da će pogriješiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.