SAVJETI

Zašto je noćno dojenje važno za bebu

Okvirno se smatra da beba treba biti obavezno dojena noću sve dok ne dostigne 5 kg

Tokom noći majčino tijelo prirodno luči veće količine prolaktina. Ilustracija

Bebe i mame

21.9.2019

Istraživanja su pokazala da tokom noći majčino tijelo prirodno luči veće količine prolaktina, hormona zaduženog za poticanje laktacije, kako proizvodnja mlijeka ne bi bila ugrožena rjeđim podojima. Iako su rjeđi i vama teško padaju, oni svakako ne smiju izostati.

Noćno dojenje je nužno prije svega za novorođenu bebicu i to iz više razloga. Male bebe imaju malen želučić u koji odjednom stane 25-75 ml mlijeka. Tako malena količina je dovoljna da je drži sitom neko kratko vrijeme (2 sata), ali svakako ne i čitavu noć. 

Okvirno se smatra da beba treba biti obavezno dojena noću sve dok ne dostigne 5 kg težine kad se pretpostavlja da joj se i želučić povećao i može primiti do 140 ml mlijeka. Tada polako možete odvikavati dijete od noćnog dojenja s time da se dojenje tad treba odvijati na sljedeći način: prije no što majka pođe na spavanje podoji dijete u ponoć i zatim ga sljedeći puta doji u pola 5 ujutro. 

Tako treba postupati zbog toga što je majčino mlijeko lako probavljivo te puno brže prolazi kroz probavni trakt od primjerice umjetnog mlijeka. Zato su noćna hranjenja dojene djece češća, a djeca hranjena adaptiranim mlijekom imaju duža razdoblja spavanja između hranjenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.