VAŽNO

Sedam važnih sitnica koje mame zaborave nakon rođenja djeteta

Zbog toga žena može postati nezadovoljna, što onda utječe i na dijete

Ograničiti posjete gostiju dok je beba još veoma mala. Ilustracija

Z.K. / Avaz.ba

27.9.2019

Nakon što malo klupko najveće sreće stigne kući, mame se u potpunosti posvete bebi i zaborave na vlastite potrebe. Zbog toga žena može postati nezadovoljna, što onda utječe i na dijete. Ovo je sedam važnih sitnica koje mame zaborave uraditi nakon rođenja djeteta, a kojih bi se itekako trebale sjetiti jer sretna mama znači i sretna beba.

1. Dovoljno jesti. - Zbog brige za novorođenče mame nerijetko preskoče obrok ili jednostavno zaborave jesti, ali nedostatak hranjivih tvari brzo će dovesti i do pomanjkanja energije koju treba svaka (nova) mama.

2. Uzimati prenatalne vitamine - Mnoge žene misle da nakon rođenja djeteta ne moraju više uzimati prenatalne vitamine, no ako žena doji, njenom tijelu trebat će još više vitamina i minerala nego tokom trudnoće.

3. Ograničiti posjete gostiju dok je beba još veoma mala - Rodbina i prijatelji željet će bebu vidjeti što prije, ali to ne znači da tako mora i biti. Porod je težak i iscrpljujući za tijelo, zbog čega svakoj porodilji treba vremena da se oporavi i da čuva energiju za brigu o bebi, a gosti mogu iscrpiti njenu energiju.

4. Više spavati - Spavanje je važno za svaki aspekt oporavka nakon poroda, ali upravo je san ono što svim novim mamama nedostaje.

5. Biti strpljive s dojenjem - Na početku dojenje je najčešće vrlo problematično. Teško je naviknuti se na bol koju dojenje uzrokuje, a uz žuljeve, kremu za bradavice koja baš i ne djeluje i bol uzrokovanu grčevima u maternici, čitavo iskustvo može biti vrlo frustrirajuće.

6. Raditi Kegelove vježbe - Kada vam ljekar da zeleno svjetlo da počnete vježbati nakon porođaja, nemojte pretjerivati. Možete, naprimjer, početi s hodanjem i šetnjama s bebom 20 do 30 minuta dnevno, dok Kegelove vježbe možete početi raditi odmah nakon porođaja.

7. Zamoliti za pomoć - Svako treba vremena za sebe, pa tako i mame novorođenčadi, što znači da ćete trebati zvati "pojačanje". Nemojte se bojati tražiti pomoć i zamoliti obu sood povjerenja da vam dođe pomoći oko bebe i pričuvati je kako biste se vi mogli istuširati, naspavati se ili obaviti nešto drugo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.