ŽIVOT

Imate mnogo problema, a u braku ostajete zbog djece: Posljedice mogu biti štetne

Mogu se uplašiti budućnosti i ne osjećati se sigurno ia zaštićeno, često sebe okrivljuju za sve

Dijete vidi primjer roditelja. Ilustracija

E. Ma. / Avaz.ba

1.10.2019

Bračni život pun je turbulencija. Čak i kada nađete partnera svojih snova, može doći do krize, a stvari se mogu još više zakomplicirati ako su u pitanju djeca

Mnogi od njih i pored svih trzavica odluče ostati u braku zbog djece misleći kako čine dobro za njih, ali istina je suprotna. Roditelji su svojoj djeci uzor i upravo iz viđenja braka dijete može naučiti puno toga i to projicirati kasnije u životu. 

Ovo su neke od posljedica koje će jako utjecati na vašu djecu ako odlučite ostati u braku samo zbog njih. 

Dijete vidi primjer roditelja koji se ne mogu maknuti iz stresne situacije i zaglavili su u staromodnim obrascima ponašanja i tako se nauče da je jako teško voditi sretan život i da se mogu pomiriti s time da im je život "u redu" pa borba za stvari koje ih čine sretnima izgleda kao beskoristan i opasan zadatak koji bi mogao donijeti samo razočaranje.

Roditelji bi trebali naučiti svoju djecu da žive samo jednom i da svoje vrijeme trebaju iskoristiti maksimalno i pored svim poteškoća.

Čak iako svađe vodite iza zatvorenih vrata, djeca mogu osjetiti da nešto nije u redu i to će ih potaknuti na razmišljanje da se trebaju brinuti za svoju budućnost. Također se mogu zabrinuti da će morati donijeti odluku s kim će ostati. Zbog toga mogu patiti od nedostatka inicijative i bojati se učiniti bilo što može uzrokovati raspad porodice.

Morate objasniti djeci što se događa i dokazati im da ćete učiniti sve da budu sretni. Komunikacija je ključ emocionalne stabilnosti djeteta.

Djeca mogu osjetiti ljutnju i nesigurnost roditelja, a reflektira se tako što se ne osjećaju se dovoljno zaštićeno. 

Kad djeca odrastu, možda će im biti teško uspostaviti snažne i zdrave veze ako su im od ranog djetinjstva. Mogu pomisliti kako njihovi osjećaji nisu važni i da moraju žrtvovati svoju sreću da bi održali porodicu zajedno.

Sjetite se da djeca gledajući vas uče o osnovama ljubavi i emocionalne povezanosti koja će im pomoći da se i kao odrasle osobe znaju ponašati u svojim ljubavnim vezama.

Kad odlučite ostati zajedno u nezdravom braku, djeca će se osjećati kao da su oni krivi što ste nesretni i da su oni razlog svih problema, što može rezultirati nižim samopoštovanjem, problemima sa snom, i brojnim drugim problemima.

Djetetu trebate objasniti kako vaši međusobni osjećaju ne utječu na ljubav prema njemu i da vaša lična pitanja nemaju nikakve veze s njim.

Djeca oponašaju svoje roditelje. Ako roditelji predugo ostaju u sukobu, umjesto da ga riješe, djeca mogu projicirati takvo ponašanje u svoj budući život. Uče da su šutnja, neizražavanje svojih emocija i nerješavanje problema prihvatljivi obrasci ponašanja te postoji mogućnost da pate od problema s komunikacijom, smatraju stručnjaci. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.