VAŽNO

Dileme: Trebaju li doktori više slušati majke

Ozbiljne infekcije poput meningitisa, upale pluća i sepse rijetke su u razvijenim zemljama i teško se dijagnosticiraju kod djece, upozoravaju znanstvenici

Važno je uvijek poklanjati pažnju roditeljskim brigama o djetetu. Ilustracija

Bebe i mame

5.10.2019

Britanski ljekari trebaju obraćati veću pažnju roditeljskom instinktu. Majke i očevi su njegovali dijete kroz niz manjih bolesti prije i često mogu razlikovati kad je nešto drugačije i ozbiljnije prirode. 

Strahove roditelja i brige da s djetetom nešto ozbiljno nije kako treba britanski ljekari trebaju uzimati ozbiljnije jer su roditelji oni koji su najbliži djetetu, stoji u novoj uputi.  

- Kao ljekar, vrlo mi je važno uvijek poklanjati pažnju roditeljskim brigama o djetetu. Obično bismo trebali vjerovati roditeljskom instinktu. Oni su njegovali dijete kroz niz manjih bolesti prije i često mogu razlikovati kad je nešto drugačije i ozbiljnije prirode, rekao je dr. Metej Tompson (Matthew Thompson), jedan od učesnika istraživanja.

Među savjetima objavljenim u medicinskom žurnalu The Lancet poručuje sa da liječnici trebaju i vlastitom unutarnjem osjećaju dok pokušavaju razlučiti radi li se o ozbiljnoj infekciji ili običnoj prehladi i kašlju.

Ubrzano disanje, loša cirkulacija kože te osip crvenih točkica su znakovi upozorenja koji ukazuju da dijete nema samo malu prehladu. Liječnicima se savjetuje i da paze na temperaturu koja prelazi 40 stupnjeva C.

Ozbiljne infekcije poput meningitisa, upale pluća i sepse rijetke su u razvijenim zemljama i teško se dijagnosticiraju kod djece, upozoravaju znanstvenici.

- Za ljekare je postavljanje dijagnoze pomalo poput traženja igle u stogu sijena. Ozbiljne infekcije su rijetke, a zahvaljujući cjepivima postaju još rjeđe. Identificirati jedno dijete s ozbiljnim stanjem u nizu onih s manjim problemima je teško. Posebno ako se dijete pregleda u početnom stanju infekcije, prije nego je moguće prepoznati ozbiljnost situacije - rekao je dr. Tompson sa Univerziteta Oxford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.