VAŽNO Reakcija roditelja

Šta beba poručuje plačem

Glad je najčešći razlog plača i najlakše se prevazilazi

Bebe i mame

Beba se može uznemiriti ako su joj pelene mokre

Foto: Ilustracija


Babica Džina Ford (Ginna), autorica knjige "Nova zadovoljna mala beba" objašnjava zašto bebe najčešće plaču i savjetuje roditeljima šta da preduzmu u pojedinim situacijama kako bi umirili dijete 

Mlade i neiskusne roditelje bebin plač nekad dovede do ivice živaca, jer ne znaju šta on zapravo znači. Većina pomisli da je dijete bolesno kada ih u pola noći probudi plač. Srećom, u većini slučajeva nije riječ o ozbiljnom problemu.

Babica Ford, autorica knjige "Nova zadovoljna mala beba" objašnjava zašto bebe najčešće plaču i savjetuje roditeljima šta da preduzmu u pojedinim situacijama kako bi umirili dijete.

Glad   

Glad je najčešći razlog plača i najlakše se prevazilazi. Čim je nahranite, beba će se smiriti. Ne zaboravite da je podignete da podrigne i izbaci zrak koji je progutala s mlijekom.

Nelagoda

Beba se može uznemiriti ako su joj pelene mokre, ako joj je vruće ili hladno. Provjerite da li je dijete suho i adekvatno obučeno. Također, redovno prozračite prostoriju u kojoj beba boravi.

Umor

Kada je umorna, beba se vrti, trlja lice rukama i vrišti, što može izgledati alarmantno. Smirit će se čim je uzmete u naručje.

 Stres

Buka i cjelodnevna gužva ponekad rasplaču bebu. Ako je ovo uzrok plača, teško ćete je smiriti. Držite je u naručju, pjevajte joj i pokušajte je smiriti.

Infekcije  

Ako ima bolnu upalu uha, beba neće prestati plakati ni nakon dugog ljuljuškanja. Ukoliko trlja uho i povlači ga, trebate dijete odvesti liječniku. Beba također može plakati satima i zbog obične prehlade, jer ne može disati na nosić. U ovom slučaju pomaže fiziološki rastvor.

 Rast zuba

Crvene, otečene desni, trpanje prstića ili pesnice u usta dovoljan su dokaz da bebi niču zubići, što može biti izuzetno bolno. Namažite joj desni specijalnim gelom ili kapima ili joj ponudite gumenu, dobro ohlađenu glođalicu.

Više o temi Plač

RAST I RAZVOJ
Plač je uvijek poziv u pomoć
TAJNE RODITELJSTVA
Sedam razloga za plač i sedam načina za smirenje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na