ZDRAVO DIJETE

Kako prepoznati i pravilno reagirati kada dijete ima upalu uha

Upale uha obično počinju prehladom, koja može dovesti do nakupljanja tečnosti iza bubne opne

Upale uha obično počinju prehladom. Avaz

Bebe i mame

5.10.2019

Većina roditelja zna da su infekcije srednjeg uha jedna od najčešćih bolesti kod beba i male djece. Do treće godine čak 70 posto djece bar jednom preboli upalu uha. Do sedme godina, taj broj skače na 90 posto.  

Neka djeca sklonija su upalama uha od druge. U rizičnu grupu spadaju: dječaci, djeca koja idu u vrtić, djeca čija braća i sestre imaju česte upale uha, djeca u čijoj porodici postoje slučajevi astme, alergije ili ekcema.

Upale uha obično počinju prehladom, koja može dovesti do nakupljanja tečnosti iza bubne opne. Tečnost sama po sebi nije problem, ali je idealno mjesto za razmnožavanje bakterija ili virusa koji uzrokuju upalu.  

Akutna upala uha može biti vrlo bolna. Djeca s upalom uha također mogu imati povišenu temperaturu i biti razdražljiva ili bezvoljna.

Nekada bubna opna može puknuti zbog povećanog pritiska tečnosti iza opne. Kada se to desi, tečnost iz srednjeg uha počinje curiti i bol se ublažava.

Upale uha često se razvijaju odmah nakon prehlade i dijete uglavnom osjeća jaku bol prva 24 sata nakon što se infekcija razvije. Mala djeca mogu trljati ili povlačiti uši i ne reagirati na zvukove. Akutne upale uha obično izazivaju jake bolove i propraćene su temperaturom.  

Starija djeca žale se na bolove ili osjećaj punoće i pritiska u uhu. Kod neke djece upale uha su stalni problem.

Upale uha liječe se na nekoliko načina, o kojima odlučuje liječnik. Ova infekcija obično zahtijeva liječenje antibioticima. Dijete bi se trebalo početi osjećati bolje nakon nekoliko dana terapije, ali lijekove mora popiti do kraja, da se upala ne bi vratila. Većina djece može imati tečnost u ušima čak i dva mjeseca nakon upale.

Mnoge neliječene upale uha prolaze same od sebe bez ikakvih komplikacija, ali

dugotrajne upale ili upale koje se ponavljaju, mogu oštetiti bubnu opnu, kosti u uhu i strukturu srednjeg uha i tako dovesti do trajnoga gubitka sluha. U nekim slučajevim zbog pritiska dolazi do pucanja bubne opne, i tada iz uha cure krv i gnoj.

Iako izgleda strašno, ovo će djetetu olakšati bolove, a bubna opna će sama zarasti. Ipak, ako se ovo desi, morate odmah ići liječniku.   

Ako dijete ima tečnost u srednjem uhu koja utječe na njegov sluh ili ima ponavljane upale koje ne prolaze nakon antibiotika, pedijatar može predložiti umetanje cjevčice za drenažu uha.

- Zaštitite dijete od duhanskoga dima. Kod djece koja udišu dim veće su šanse da će se prehlada razviti u upalu uha.  

- Bebu dojte što duže možete. Statistike pokazuju da bebe koje jedu na flašicu imaju dva do tri puta veću mogućnost za upalu uha. Ako već mora jesti na flašicu, držite bebu uspravno.

Ako dijete u toku noći zaboli uho, možete mu pomoći samo tako što ćete na razne načine smanjiti bol.

- Pitajte dežurnog pedijatra koji lijek protiv bola smije vaše dijete popiti. Lijek dajte isključivo prema receptu, godinama i kilogramima djeteta.

- Postoje i kapi za uši koje sadrže blagi anestetik, koje također smijete stavljati samo prema receptu. Prije nego što ih stavite, flašicu s kapima ugrijte u mlakoj vodi. Položite dijete na ravnu površinu s upaljenim uhom prema gore. Ako iz uha ide krv ili gnoj nikako ne stavljajte kapi.

- Zaboravite na acetilsalicilnu kiselinu kod djece koja su mlađa od 16 godina.

- Zagrijavanje uha toplim suhim peškirom može kratkoročno pomoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.