ISTRAŽIVANJA

Ovo je 10 stvari s najviše bakterija, a bebe ih svakodnevno dodiruju

Istraživači preporučuju roditeljima da pravilno peru dude i bočice i na taj način izbjegnu opasno nakupljanje bakterija

Kolica su leglo bakterija. Ilustracija

Bebe i mame

8.10.2019

Stranica „A Secure Life“ provela je testiranje i otkrila top 10 predmeta koji se nalaze u prosječnom kućanstvu i koje su u svakodnevnom kontaktu s gotovo svakom bebom, a koji imaju najviše bakterija.

Ovo su najopasniji predmeti:

1. Ključevi auta - njihova metalna površina može sadržavati štetne mrlje bakterija od kojih se i vi i vaša beba možete razboljeti.

2. Tablet/mobitel - testiranje je pokazalo kako mobiteli i tableti imaju tip bakterije koji može uzrokovati infekcije na otvorenim ranama.

3. Kvake na vratima - vjerovatno već znate da su kvake na vratima mjesta koja treba dobro dezinficirati, a testiranje je samo potvrdilo ovu činjenicu.

4. Slikovnice - Iako se slikovnice čine bezopasnima, ispalo je da se na njima nalaze bakterije koje potencijalno mogu uzrokovati infekciju uha.

5. Plastične igračke - istraživači su otkrili kako su vrhovi i prednje strane plastičnih igračaka najopasniji dio i pravo leglo bakterija.

6. Daljinski - pebrišite daljinski upravljač vlažnom ili dezinfekcijskom maramicom prije nego li dopustite djetetu da pokuša promijeniti program.

7. Torba za pelene - prema rezultatima testiranja, torbe za pelene sadrže coccobacili - bakteriju koja uzrokuje hripavac.

8. Plišane igračke - voljene plišane igračke od kojih se naši mališani ne razdvajaju imaju puno više bakterija nego što ste mislili. Svakako s vremena na vrijeme operite plišance kako bi bili sigurniji za dijete.

9. Duda/bočica - istraživači preporučuju roditeljima da pravilno peru dude i bočice i na taj način izbjegnu opasno nakupljanje bakterija.

10. Kolica - istraživači vjeruju kako se toliko bakterija nalazi na kolicima zato jer ih ljudi najčešće drže u garažama, podrumima ili ostavama koje su često pune prašine i ispušnih plinova, mjesta na kojima variraju različite temperature i koja su puna vlage.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.