VAŽNO

Zabrinuti roditelji: Kada prestaje rizik od frasa

Najdramatičniji je veliki napadi, roditelji ih teško doživljavaju, jer se plaše da će im dijete umrijeti

Jačina napada ne znači da je u pitanju teži problem kod djeteta. Ilustracija

Bebe i mame

10.10.2019

Epileptični napadi u dječijem uzrastu često se javljaju, kako u sklopu epilepsije, tako i kao jedan od simptoma nekih drugih bolesti. Rizik od frasa prestaje kada djeca napune šest godina. 

Klinički se veoma različito ispoljavaju, od najjednostavnijih napada kao što je zagledanje, kratkotrajna odsutnost ili prolazni zastoj u govoru, do takozvanih velikih napada kad dijete gubi svijest i ima ukočenost ili grčeve cijelog tijela.

Najdramatičniji je veliki napadi, roditelji ih teško doživljavaju, jer se plaše da će im dijete umrijeti.

Ipak, jačina napada ne znači da je u pitanju teži problem kod djeteta. Tako naprimjer, epileptički napadi tokom povišene temperature, takozvane febrilne konvulzije (u narodu poznate kao fras) dramatično izgledaju, a pri tom imaju dobru prognozu i ne dovode do oštećenja mozga.

Febrilne konvulzije najčešće se ispoljavaju u vidu iznenadnog gubitka svijesti, dijete ne reagira na pozive, usne poplave, kratkotrajno prestane disanje, javljaju se mlitavost ili ukočenost tijela uz jake grčeve ruku i nogu.

Ovakvi napadi javljaju se kod djece od šest mjeseci do pet godina, koja nemaju meningitis ili encefalitis i kod koje je do tada psihomotorni razvoj bio potpuno normalan.

Napadi mogu biti provocirani povišenom temperaturom, nespavanjem. Bez obzira na to da li dijete doživi napad kojem je prethodila provokacija ili ne, neophodno je da ga pregleda dječiji neurolog.

Ako se radi o tipičnim febrilnim konvulzijama, nije neophodno dopunsko neurološko ispitivanje, kao što je snimanje moždane aktivnosti ili magnetna rezonanca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.