ISTRAŽIVANJA

Znate li da televizija može utjecati na govor djece?

Kao glavni razlog navedena je pozadinska buka koju stvara televizor

Čak četiri posto trogodišnjaka nije uopće progovorilo do starosne dobi od tri godine. Ilustracija

Bebe i mame

10.10.2019

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da čak četvrtina dječaka te svaka sedma djevojčica, zbog previše vremena provedenog pred televizorom razvije probleme u govoru, a kao glavni razlog navedena je pozadinska buka, koju stvara televizor i zbog koje je bebama sve teže razumjeti odrasle osobe oko njih. 

Zapanjujuće otkriće istraživanja jeste to da čak četiri posto trogodišnjaka nije uopće progovorilo do starosne dobi od tri godine. Istraživanje je provela Džen Gros (Jean Gross), koja radi pri britanskoj vladi kao savjetnica za govor djece.

Ona je iskazala zabrinutost, ne samo za to da se malenu djecu drži pred televizorom da gledaju program, već i pozadinska buka koju televizor stvara i koja ometa bebino, ili djetetovo razumijevanje roditelja.

- Naš mozak nije evoluirao da uči od mašina. Bebe primarno reagiraju na lice i prepoznavanje lica roditelja - tvrdi Gros.  

Ona je provela ispitivanje na uzorku od 1.000 roditelja te je otkrila da je većina ispitanih navela da im televizija radi većinom dana, ili čak konstantno. Isto tako, otkrila je da svako deseto dijete ima televizor i u vlastitoj sobi, što prema njenom mišljenju, stvara samo dodatne poteškoće u razvoju govora kod beba, a pogotovo dječaka.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.