VAŽNO

Evo šta je fontanela kod bebe i je li opasna

Stanja koja bi mogla zabrinuti roditelje su rijetka

Normalna fontanela je ravna. Ilustracija

Bebe i mame

13.10.2019

Kosti na bebinoj glavi u toku trudnoće nisu do kraja srasle. Za to postoji više razloga, između ostalog i zbog sigurnog prolaska kroz uski porođajni kanal. Srastanje kostiju bebine lobanje je postepeno, da bi se mozak mogao širiti i uvećavati.  

Dakle, beba se rađa sa odvojenim kostima lobanje. Slobodan prostor između njih ispunjen je vezivnim tkivom. Na mjestu gdje se sastaju tri ili četiri kosti, nalaze se proširenja koja se zovu fontanele.

Na glavi bebe postoje dvije: prednja ili velika (nalazi se na tjemenom dijelu glave) i zadnja ili mala na potiljku. Mala fontanela je veličine 0,5 centimetara i zarasta do šestog mjeseca. Roditelji je rijetko napipaju.  

Velika fontanela je predmet posebne pažnje. Ona je romboidnog oblika, promjera oko pet centimetara, a opipava se kao mekani prostor između kostiju. Počinje srastati oko šestog mjeseca i zatvara se do druge godine. U toku razvoja, kao i nakon zatvaranja fontanela, kosti srastaju određenom brzinom, čime se formiraju šavovi duž njihovih spojeva.

Pod normalnim uslovima rasta, šavovi između lobanjskih kostiju sasvim srastaju do dvanaeste godine, a potpuna fuzija dešava se tek u trećoj deceniji života.

Roditelji fontanelu često vide kao mjesto koje pulsira. Ustvari, to je čvrsta membrana, koja se ne može povrijediti tokom uobičajene njege (pranje, kupanje, trljanje peškirom, češljanje mekanom četkicom).

Normalna fontanela je ravna. Stanja koja bi mogla zabrinuti roditelje su rijetka. Ipak, uvučena fontanela (kao vakuum) ili ispupčena - zahtijevaju hitan odlazak liječniku. To su simptomi vrlo ozbiljnih bolesti ili stanja u organizmu bebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.