ISTRAŽIVANJA Tvrdnje stručnjaka

Povezanost traume iz djetinjstva i hronične bolesti

Ovo je istraživanje jedno od dokaza tvrdnje da loše zdravlje kod odraslih može biti uzrokovano uvjetima života u djetinjstvu

Bebe i mame
13.10.2019 22:29

Koje su posljedice trauma

Foto: Ilustracija

Stručnjaci su pratili fizički razvoj i zdravlje oko 1.000 Novozelanđana od njihovog rođenja ranih 70-ih godina prošlog stoljeća. Ovo istraživanje, koje je još u toku, dalo je naučnicima neke informacije o tome kako zdravlje u djetinjstvu utječe na psihosociološko stanje ispitanika koji su sada u ranim tridesetim godinama.  

Analizirani su podaci o tome jesu li teškoće u djetinjstvu, zlostavljanje, nasilje, siromaštvo i  izoliranost, ostavile trajne zdravstvene posljedice na ispitanike u odrasloj dobi. 

Došlo se do zaključka da ovi ljudi zaista imaju veći faktor rizika od hroničnih bolesti, kao  što su dijabetes i srčane bolesti, nego njihovi vršnjaci koji u djetinjstvu nisu proživjeli psihološke poteškoće. Ti faktori su stvari koje se tipično mogu naći kod starijih ljudi, povišeni krvni pritisak, visoki holesterol u krvi i gojaznost. 

Ovo je istraživanje jedno od dokaza tvrdnje da loše zdravlje kod odraslih može biti uzrokovano uvjetima života u djetinjstvu i to ne samo fizičkim problemima iz djetinjstva, nego, također, i psihološkim.  

Komentari

NA VRH