ISTRAŽIVANJA Naučnici upozoravaju

Da li je okoliš opasan za djecu

Djeca su mnogo osjetljivija na te spojeve koji uzrokuju rak, astmu, neuro-razvojne poremećaje, defekte i mnoge druge bolesti

Bebe i mame
15.10.2019 08:52

Djeca su posebno ranjiva grupa

Foto: Ilustracija

Naučnici sve češće upozoravaju da su mnoge dječje bolesti u direktnoj vezi s količinom otrovnih hemikalija u zraku i domu. Djeca su mnogo osjetljivija na te spojeve koji uzrokuju rak, astmu, neuro-razvojne poremećaje, defekte i mnoge druge bolesti.  

Hronične dječije bolesti povezane s izloženošću toksičnim hemikalijama u zraku su u  porastu, posebno u razvijenim industrijskim zemljama. Na to su upozorili stručnjaci tokom simpozija o zdravlju djece i okolišu, održanog u Milwaukeeju.  

Djeca su posebno ranjiva grupa jer su iznimno osjetljivi na kemikalije iz zraka.  Danas je dostupno čak 3 000 vrsta hemikalija, a za čak polovinu ne zna se ništa o njihovoj toksičnosti. U posljednjih deset godina ti se toksini mogu pronaći u našoj krvi i urinu. 

Za primjer je uzeta astma koja može biti rezultat velikog broja okolišnih faktora, uključujući cigaretni dim, pesticide, plijesni i izmet žohara. Rak u djece povezan je sa zračenjem, otapalima, bojama i pesticidima. 

Kako bi se spriječilo daljnje obolijevanje djece, naučnici su ponudili rješenja: bolje  testiranje toksičnosti hemikalija na tržištu, bolje dijagnosticiranje uzroka bolesti kod djece, više istraživanja i edukaciju liječnika primarne zdravstvene zaštite koji će upozoravati roditelje na spomenute rizike.  

Komentari

NA VRH