SAVJETI Rast, razvoj, odgoj

Evo kako da spriječite da vam djetetu otimaju igračku iz ruku

Uvijek će biti prodorne djece koja će nametati svoju volju, a ukoliko vaše nije jedno od njih, bitno je da mu pomognete

Bebe i mame
15.10.2019 11:53

Nemojte ga grditi što plače

Foto: Ilustracija

Vjerovatno ne postoji roditelj koji se nije suočio sa situacijom u kojoj je dijete, bez obzira na fizičku snagu, bilo u poziciji da mu druga, ponekad i znatno mlađa ili sitnija djeca nameću pravila igranja ili otimaju igračke.

To je naročito izraženo u vrtićima i predškolskim ustanovama, ali nije rijetka pojava ni u javnim parkovima i igralištima.

Kako reagirati u takvim situacijama? Da li djetetu savjetovati da se brani ili ga odgajati tako da popusti, prihvati zahtjeve borbenije i prodornije djece?

Psiholozi savjetuju da malenima, u skladu s uzrastom, stalno pričate koliko vrijede, kako su dobri, pametni i nadareni. Na taj način dijete će vremenom steći samopoštovanje, što presudno utječe na to kako će reagirati na probleme s vršnjacima. 

Potrudite se da dijete stekne sliku o sebi kao o osobi vrijednoj poštovanja, da shvati da ponekad treba zadovoljiti i svoje potrebe i želje, a ne samo želje i potrebe svojih drugara.

Na taj način dijete razvija samopoštovanje, ali i poštovanje prema drugima, što je druga važna komponenta odgoja i razvoja.

Uvijek će biti prodorne djece koja će nametati svoju volju, a ukoliko vaše nije jedno od njih, bitno je da mu pomognete.

Nemojte ga grditi što plače, ili ga nazivati podrugljivim imenima, već mu objasnite kako se treba ponašati. Naučite ga da dijeli igračke s drugom djecom, ali da isto očekuje i od njih.

Ukoliko dijete ima problema u vrtiću, razgovarajte s tetama i uvjerite se da ista pravila postoje za svu djecu (naprimjer, da svi imaju pravo igrati se i da se ne smije otimati igračka djetetu koje se sa njom igra).  

Komentari

NA VRH