ISTRAŽIVANJA

I bebe lažu

Djeca koriste prve, jednostavne laži kako bi otkrila koja će vrsta imati efekta u određenoj situaciji, ali i uče negativne posljedice velikih laži.

Stručnjaci su otkrili da bebe počinju lagati već sa svega šest mjeseci života. Ilustracija

Bebe i mame

24.10.2019

Bilo da lažu da nisu pojeli keks ili slomili igračku, sva djeca pokušavaju nekada prevariti roditelje. Međutim, sada je otkriveno da maleni nauče obmanjivati mnogo ranije nego što se to mislilo.  

Stručnjaci su otkrili da bebe počinju lagati već sa svega šest mjeseci života. Zahvaljujući ovim prvim, jednostavnim lažima, one se „obuče" za mnogo kompleksnije prevare u  kasnijim godinama života.  

Do sada su psiholozi smatrali da mozak u razvoju nije sposoban za tako delikatnu umjetnost laganja, sve dok dijete ne napuni četiri godine. Ispitivanjem više od 50 malenih i  njihovih roditelja, dr. Vasudevi Redi s Univerziteta u Portsmutu utvrdila je sedam  kategorija prevare kojima se koriste bebe starosti od šest mjeseci do tri godine.  

Novorođenčad brzo nauče da im korištenje taktika poput lažnog plakanja i smijanja donosi pažnju. Dok navrše osam mjeseci, javljaju se mnogo kompleksnije prevare, poput  skrivanja zabranjenih aktivnosti ili pokušavanja da odvuku pažnju roditelja u drugom  pravcu. Dvogodišnjaci koriste daleko sofisticiranije tehnike, poput blefiranja na prijetnju  kaznom.  

Redi je ukazala da djeca koriste prve, jednostavne laži kako bi otkrila koja će vrsta imati efekta u određenoj situaciji, ali i uče negativne posljedice velikih laži. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.