SAVJETI

Zdravo dijete: Nekoliko razloga zašto mališani trebaju hodati bosih nogu

Većina roditelja se, naravno, zgražava nad pomisli da djeci obuju cipele s visokim potpeticama, ali šta je sa sandalama i tenama?

Tako bolje osjete tlo. Ilustracija

Bebe i mame

28.10.2019

Mame koje obuju djecu u cipelice sa petom izazivaju osudu javnosti, poput holivudske glumice Kejt Holms (Katie Holmes), jer ih smatraju štetnim za dječija stopala. Ipak, sve više stručnjaka smatra da je najbolje dječiju obuću, kada god se to može, potpuno izostaviti. 

Pedijatri specijalizirani za stopala, vjeruju da maloj djeci obuća može poremetiti hod i razvoj. Djeca drže glave visoko kada hodaju bosonoga zato što tako bolje osjete tlo i imaju manje potrebe da gledaju kuda hodaju te bolje održavaju ravnotežu.

Također se smatra da hodanje bez obuće razvija mišiće i ligamente te jača luk stopala, poboljšava svijest o položaju u prostoru i popravlja držanje.

- Navikli smo se na hodanje u cipelama kao da je to prirodno, a nije. Iako više ne skupljamo plijen i hodamo asfaltom koji je pun opasnosti za stopala, možemo učiti od naših predaka. Đonovi su izmišljeni kao privremeno rješenje, da bi zaštitili stopala onda kad je to potrebno, tvrde učitelji alternativnih metoda liječenja.   

Prema istraživanju objavljenom 2007. godine u časopisu The Foot, oštećenja nastaju jer se noga koja raste prilagođava obliku cipela, a šanse za to su veće što je dijete mlađe. Što su djeca češće bosa, to noga može prirodnije rasti.

Dječija nožica nije minijaturna verzija odrasle noge. Ona ustvari ne sadrži kosti već je sačinjena od hrskavice koja se tokom godina okoštava i formira 28 kostiju koje čine stopalo. Ovaj proces završava se tek u kasnim tinejdžerskim godinama pa je izuzetno važno da obuća bude dobro izabrana.

-Većina dječije obuće je kruta, ne daje fleksibilnost stopalu i previše podiže petu. Ovo je naročito važno kod djece do tri godine koja tek uče da hodaju, jer ih podignuta peta tjera da se naginju naprijed, tvrde pedijatri.

Mnogi stručnjaci vjeruju da odgovornost nije samo na roditeljima, već i na proizvođačima. -Roditelji vide neki tip dječije cipele i pomisle, ako je u prodaji, mora da je prikladan za dijete, smatra Byrne.

Funkcionalno, obuća nije obavezna, smatra ortoped Mike O'Neil. - Veće su šanse da problemi nastanu od nošenja nego od nenošenja cipela. Neki od njih su deformacija stopala zbog loše obuće, urasli nokti i atletsko stopalo. Naravno, morate razmotriti okolnosti poput prostora u kojem se dijete kreće. Niko ne želi da mu dijete bosih nogu korača asfaltom punim prljavštine, psećeg izmeta i polomljenog stakla. 

Cipele koje imaju potpuno savitljiv đon, širok i dubok prostor za prste, anatomski ispravan kalup te prilagodljiv zadnji dio i vrh su dobra dječija obuća prema mišljenju pedijatara.

- Što više raste svijest o pogodnostima bosih nogu i štetnosti loše obuće, proizvođači cipela morat će prihvatiti ovaj "bosonogi" model, tvrde oni.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.