SAVJETI

Beba je vani, ali stomak je i dalje okrugao, evo šta trebate uraditi

Tijelu treba vremena da se oporavi od trudnoće, trbuhu posebno

Majke koje doje sagorijevaju dodatne kalorije pa lakše gube na težini. Ilustracija

Bebe i mame

27.10.2019

Možda ste jako iznenađeni načinom na koji vaš stomak izgleda nakon poroda. Beba je vani, ali stomak je i dalje okrugao. To je sasvim prirodno. Tijelu treba vremena da se oporavi od trudnoće, trbuhu posebno. Trudnički stomak je poput balona - postepeno se napuhao, a nakon poroda postepeno se smanjuje.  

Od trenutka kada se beba rodi, hormonalne promjene djeluju tako da, između ostalog, vraćaju abdomen u stanje kakvo je bilo prije trudnoće. Potrebno je otprilike četiri sedmice da se maternica vrati u normalnu veličinu.

Sve stanice u tijelu tokom trudnoće zadržavaju tekućinu koja se nakon poroda isptušta u vidu urina, vaginalnog sekreta i znoja. A svo dodatno salo koje je tijelo nabacilo kako bi prehranili bebu sagorijevat će. Naročito ako dojite i vježbate. Ipak za vidljive rezultate treba nekoliko sedmica.

To koliko vremena vašem tijelu treba da se vrati u prvobitni oblik zavisi od toga kakav je njegov prirodan oblik, koliko ste se udebljali tokom trudnoće, koliko ste aktivni i kakvi su vam geni.

Žene koje dobiju manje od 15 kilograma u trudnoći, koje doje, vježbaju i koje su imale samo jedno dijete, lakše vrate tijelo u normalan oblik. Majke koje doje sagorijevaju dodatne kalorije pa lakše gube na težini. 

Odlučite li se za vježbanje, sačekajte sa strožim režimom dok vaše tijelo ne bude potpuno oporavljeno i spremno. Sačekajte i sa dijetom, manjak hranjivih tvari mogao bi smanjiti količinu mlijeka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.