KORISNO

Roditeljske dileme: Idemo u vrtić ili ne

Jesen je najbolje vrijeme za upis u vrtić budući da se u tom periodu formiraju grupe

Polazak u vrtić gotovo neizbježno je stresan. Ilustracija

Bebe i mame

28.10.2019

Kao i odraslome, djetetu je lakše upoznati se i uklopiti u novu grupu ako ona već ranije nije formirana i ako među ostalom djecom već ne postoje čvrsti odnosi, pa se ono mora „ubaciti"  

Polazak u vrtić gotovo neizbježno je stresan, kako za djecu tako i za roditelje. Jer, to je odvajanje od roditelja. A jedan od najvećih strahova koji mala djeca imaju jeste strah od odvajanja. Provoditi vrijeme daleko od mame i tate, te drugih bliskih lica može biti jako strašno za maleno stvorenje.

Postoje načini da ovaj prelaz olakšate svima. Većinu dana provedenog u vrtiću dijete je u aktivnostima s drugom djecom. Stoga se fokusirajte na njegov ili njen „društveni život". Razgovarajte o odnosima s drugom djecom, situacijama koje su se desile taj dan, osluškujte šta vam dijete govori i budite spremni da ga posavjetujete.

Ako imate izbora, jesen je najbolje vrijeme za upis u vrtić budući da se u tom periodu formiraju grupe. Kao i odraslome, djetetu je lakše upoznati se i uklopiti u novu grupu ako ona već ranije nije formirana i ako među ostalom djecom već ne postoje čvrsti odnosi, pa se ono mora „ubaciti".  

Jesen je dobra ideja ako dijete ima stariju braću i sestre ili rođake koji će u tom periodu krenuti u školu. Njihova ponašanja i doživljaji mogu pozitivno djelovati na njegova očekivanja od vrtića.

Još jedan jednostavan način da pripremite dijete na prve dane u vrtiću jeste da mu pomognete da se predstavi grupi stranaca. Pobrinite se da zapamti bitne informacije o sebi: ime i prezime, godine, adresu, eventualno broj telefona, te sitnice poput dijelova tijela, ukratko, sve ono što bi ga vršnjaci i odgajateljica mogli pitati.  

Prije nego počne pohađati vrtić, povedite dijete u obilazak, jednom ili više puta. Neka mu ta okolina bude poznata onda kada prvi dan ostane samo. Većina vrtića pomaže roditeljima da djetetu olakšaju tegobe polaska tako što dozvoljavaju majkama da provedu neko vrijeme s njim. Vaše prisustvo čini da se dijete osjeća sigurnije pa ako se jako plaši razdvajanja, s početka ostajite s njim i postepeno smanjujte to vrijeme dok se ne navikne da ostaje samo s vršnjacima i tetama.  

Jako je bitno da djetetu ne lažete. Na primjer, nemojte mu reći da ćete ga čekati ispred vrtića sve vrijeme, ako to ne namjeravate i učiniti, jer ako uspije proviriti napolje i vidjeti da vas nema, izgubit će povjerenje, preplašiti se i teško da će povjerovati vašim obećanjima u budućnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.