SAVJETI

Neka kupanje bebe bude igra, evo kako

Djeca se često plaše kontakta s vodom jer im je nepoznanica

Bebu u početku kupajte u peleni. Ilustracija

Bebe i mame

29.10.2019

Kupanje bebe nije samo stvar održavanja higijene nego predstavlja i trenutke kada roditelji provode blisko vrijeme s bebom. Ovo su savjeti pomoću kojih ćete kupanje pretvoriti u mali porodični ritual.

1. Sigurnost prije svega - Uvijek budite u prostoriji gdje se beba kupa i držite na oku situaciju. Ako iz nekog razloga trebate napustiti prostoriju i beba treba da je napustiti s vama.

 2. Pazi na temperaturu vode - Idealna temperatura vode za bebinu kupku jednaka je temperaturi njenog tijela. Dakle, optimalna je temperatura vode oko 37 stepeni.

3. Privikavanje na vodu uz pelenu - Djeca se često plaše kontakta s vodom jer im je nepoznanica. Kako bi joj olakšali proces prilagodbe, bebu u početku kupajte u peleni. To će joj dati osjećaj sigurnosti i topline, a vama olakšati pridržavanje.

4. Gdje, kada i koliko se kupati? - Bebu kupajte uvijek na istom mjestu, to će joj pomoći u stvaranju navike. Iz praktičnih je razloga najbolji odabir kupaonica. Što se tiče odabira između kadice, posude ili umivaonika u pravilu je izbor na vama, ali vodite računa o sigurnosti odabranog proizvoda i njegovoj čistoći.

6. Pazite na plijesan na igračkama - Neke igračke, posebno one u kojima se nakuplja voda, podložne su razvijanju plijesni. Nakon kupke igračke izvadite iz vode i ostavite da se osuše.

7. Zaštiti oči - Mnoga djeca za vrijeme kupanjapokušavaju izbjeći samo jednu stvar - vodu ili šampon u očima. Iskoristi ručnik i dijete naučite kako da ga drži na čelu za vrijeme ispiranja glave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.