KORISNO

Tikovi - bolest ili samo poremećaj

Često su tikovi prolazni i nestaju nakon nekoliko sedmica ili mjeseci

Na postojanje poremećaja ukazuju žmirkanje ili pravljenje grimasa. Ilustracija

Bebe i mame

31.10.2019

Ako primijetite da dijete duže od jednog mjeseca ima nevoljne i energične pokrete i ispušta određene glasove koji se javljaju iznenada - pojedinačno i u seriji - naprimjer, žmirkanje, trzanje ramenima, kašljanje, lajanje, izgovaranje nepristojnih riječi, riječ je o tikovima.  

Postoje motorički tikovi koji se odnose na pokret i glasovni tikovi. Izražena kombinacija ova dva oblika jeste Turetov sindrom koji podrazumijeva najmanje dva motorička i jedan vokalni tik.

Na postojanje poremećaja ukazuju žmirkanje ili pravljenje grimasa koje se ponavlja kao i pokreti neprimjereni situaciji (učestalo plaženje jezika). I nevoljno ispuštanje glasova i psovke koji se ne mogu dovesti u vezu s temom razgovora, ali i nakašljavanje i oponašanje životinjskih glasova ukazuju na postojanje tika.

Često su tikovi prolazni i nestaju nakon nekoliko sedmica ili mjeseci. Oko 50 posto djece koja imaju tikove prije 18. godine više ne ispoljavaju simptome. Ako dijete pati zbog tikova ili ako poremećaj traje duže od godine, treba potražiti savjet liječnika.

Naučnici pretpostavljaju da se iza ovog poremećaja krije oboljenje mozga, ali još nije definitivno utvrđeno šta je pravi uzrok. Primijećeno je da se ovaj poremećaj javlja među članovima jedne porodice, ali nauka još nije uspjela genetskim testovima dokazati njegov nasljedni karakter. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.