VAŽNO

Sadržaj, oblik, ilustracije - Slikovnica se mijenjaju s djetetovim odrastanjem

Učlanite dijete u biblioteku što ranije, zatražite savjet bibliotekara o tome šta čitati djetetu određene dobi

Darujte djetetu slikovnice što češće. Ilustracija

Bebe i mame

3.11.2019

- Slikovnice za najmanju djecu (u prvoj i drugoj godini života) više sliče igrački nego knjizi - rasklapaju se u lepeze, sastavljaju u maštovite oblike, izrezane su i oblikovane prema nekom liku na slici, debele, izrađene od kartona ili mekane i savitljive, izrađene od tkanine, spužve ili plastike, nadopunjene zvučnim efektima...  

- U ranoj dobi djeca vole slikovnice s ritmičkim stihovima, brojalicama i pjesmicama koje uvijek ponovo i sa zadovoljstvom slušaju.

- Prve djetetove slikovnice obično su tzv. pojmovne (spoznajne) slikovnice (slike predmeta, ljudi, okruženja iz prirode...) koje su za malo dijete i prvi udžbenici uz koje uči tumačiti sliku, prepoznavati, govoriti, opisivati, uspoređivati ...  

- Slike u slikovnicama za najmlađu djecu ne smiju biti opterećene suvišnim detaljima koji bi mogli odvlačiti djetetovu pažnju, dok su djeci mlađe dobi primjerene slikovnice s više slika, a manje teksta, starijima uz ilustracije treba i složenija radnja.

- Kako dijete odrasta i osamostaljuje se u razgledavanju, listanju, pa i čitanju slikovnica, ilustracije sve više gube informativnu funkciju i u sve većoj mjeri ispunjavaju estetsku - slika više ne pomaže shvaćanju teksta već obogaćuje doživljaj.  

- Četverogodišnjacima i petogodišnjacima zanimljive su radnje s jednostavnim zapletom, priče o ljudima i događajima bliskim njihovom iskustvu, a djecu u šestoj godini života zanimaju složenije priče o ljudima i prirodi bliskih i dalekih krajeva, zatim basne i bajke.

- Interes djeteta za teme i vrste slikovnica ovisi o njegovu stupnju razvoja, ali i o bogatstvu poticaja i iskustvu koje ima sa slikovnicama i čitanjem.

- Budite poticaj vašem djetetu u svim aktivnostima vezanim uz čitanje.

- Čitajte i sami jer dijete rane dobi mnogo toga uči po modelu.

- U čitanju djetetu trebaju sudjelovati oba roditelja.

- Budite uvijek okruženi knjigama i materijalima za čitanje.

- Otkrijte što najviše veseli vaše dijete pri čitanju, upoznajte njegove čitateljske interese.

- Učlanite dijete u dječju biblioteku što ranije, zatražite savjet knjižničara o tome što čitati djetetu određene dobi.  

- Darujte djetetu slikovnice što češće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.