SAVJETI

Šta NE trebate raditi za djecu

Na roditeljima je težak zadatak napraviti najbolje u interesu svoje djece, a to zahtijeva čvrstu ruku i odlučno “ne“

Na roditeljima je težak zadatak napraviti najbolje u interesu svoje djece. Ilustracija

Bebe i mame

3.11.2019

Jeste li sigurni da baš sve metode koje koristite tokom odgoja djeteta i sve što radite njemu za ljubav donose dobro vašem djetetu?

Dva jela

- To nije ni ljubav ni briga, to je vaša vlastita nedosljednost kojom djeci šaljete krivu poruku - upozorila je mama koja je nakon dužeg razmatranja sastavila listu šta ne treba raditi za svoje dijete, a koja se dijeli na „roditeljskim“ grupama društvenih mreža. 

Na roditeljima je težak zadatak napraviti najbolje u interesu svoje djece, a to često zahtijeva čvrstu ruku i odlučno “ne”. Ali, to mnogim roditeljima ne polazi za rukom, jer uvijek i stalno žele napraviti što više za svoje dijete.

A posao roditelja nije i ne smije biti ispunjavanje njihovih želja. Zato, provjerite koje su to stvari, jer neke od njih i sami sigurno radite za svoje dijete.

Kuhate dva jela jer dijete nešto ne voli – dijete nešto neće ni zavoljeti ako to ne isproba.

Popuštate jer plaču i moljakaju - previše puta djeca namjerno kenjkaju samo da nešto dobiju. Dajte im to prvi put i naredni će biti još uporniji, jer sada tačno znaju da taj trik pali.

Radite zadaću umjesto njih - možda bi bilo brže da se roditelji češće zadube u dječiju zadaću, ali tu onda nema učinka. Tu se neće iskazati njihovo znanje i sposobnost.

Zadaća je i smišljena da je djeca sama kod kuće prođu, jer je to dio njihovog, a ne vašeg školovanja.

Nove igračke

Zamijenite pokvarene igračke novima - dok su trajale, trajale su. Jer, neće naučiti cijeniti stvari ako im stalno kupujete nove. 

Kupite im sve što imaju i drugi - na moljakanje i zanovijetanje djece koja žele imati sve isto i novo što ima i njihov prijatelj, samo im kažite da vi niste mama njihovog prijatelja. To je rečenica koja je vjerovatno i vas kao male živcirala, ali u njoj ima mnogo istine, pa je se držite.

Ne vodite njihove bitke

Djeca se moraju naučiti izboriti se za sebe, posvađati se ako treba, sami osjetiti taj osjećaj kada se bore za sebe. Roditelj mora biti tu kao oslonac, ali ne i kao advokat. Vještina da se sami bore za sebe trebat će im onda kada mama i tata više ne budu stalno uz njih.


Ne donosite im stvari

Djeca dobro znaju da u društvu svojih roditelja ne moraju baš tako mnogo misliti svojom glavom. To se zove odgovornost, ali je neće steći ako ćete vi misliti umjesto njih. Pustite ih neka zaborave, neka odu u školu pa i bez torbe ako treba, sljedeći će put malo više mislite na svoje.

Neka sami čiste nered

Ne čistite njihov nered i haos u sobi. Vi ste mama, a ne spremačica, i vaša je uloga da ih naučite pospremiti za sobom, a ne pospremiti za njima. Ne kupujte im markiranu i preskupu odjeću, jer bi se djeca trebala bezbrižno igrati i prljati vani, a ne paziti na odjeću. A mame ne trebaju raditi samo za dječiju garderobu.

Niste bankomat

Ne dajite im onoliko novca koliko traže. Roditelji nisu bankomati, a djeca nisu jedini „trošak“. Naučite se reći „ne“ kako bi oni što prije spoznali vrijednost novca. Zato im ne kupujte ni auto čim polože vozački. Položili su sa 18? Odlično za njih. Ali to ne znači da im odmah treba auto.

Izlasci do jutra

Iako sve mlađa djeca izlaze i iz kuće kreću sve kasnije, ostanak vani bez nadzora cijelu noć nikako nije dobra ideja. Možda će vas vaše dijete i njihovi prijatelji, ako im to dozvolite, smatrati divnom mamom, ali zapamtite da oni ne trebaju takve, već roditelje čvrste ruke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.