KORISNO

Bračna veza pozitivno utječe na zdravlje majke i djeteta, evo i kako

Imunološke sisteme majke i djeteta jača duža izloženost spermi biološkog oca koja sadrži korisna antitijela

Žene koje su u dugim vezama imaju manje komplicirane trudnoće. Ilustracija

Bebe i mame

7.11.2019

Odavno se zna da sretan brak prija muškarcima. Međutim, sada su naučnici otkrili kako žene koje su u dugim vezama imaju manje komplicirane trudnoće, da kod njih postoji manji rizik pojave preeklampsije (povišen krvni pritisak uzrokovan trudnoćom), te da u prosjeku rađaju veće bebe.

Studija provedena na novozelandskom univerzitetu Aukland obuhvatila je više od 2.500 prvorotki, a provjeravalo se koliko su dugo bile u vezi s ocem svog djeteta.

Rezultati su pokazali kako žene koje su bile u intimnim odnosima samo s jednim partnerom u prosjeku manje pate od preeklampsije, ali i kako su puno rjeđe rađale nedonoščad.  

Studija je, također, pokazala da su žene koje su bile u kratkim vezama s biološkim ocem djeteta, uglavnom rađale pothranjene bebe. Stručnjaci vjeruju da je glavni razlog za to duža izloženost spermi biološkog oca djeteta, koja pojačava imunološki sistem majke.

Rezultati studije su upotpunjeni rezultatima o utjecaju zdravlja, težine i životnog stila majki na trudnoću i zdravlje djece, a objavljeni su u naučnom časopisu za reproduktivnu imunologiju.

Dr. Leri Čemlej (Larry Chamley), ginekolog i vodeći profesor istraživanja na Univerzitetu u Auklandu, rekao je da je imunološki sistem majki bio pojačan nakon izloženosti očevim antigenima, korisnim antitijelima u muškoj spermi.

- Iako još nije potpuno sigurno da dugotrajna izloženost spermi sprečava nastanak preeklapsije, ovo istraživanje potvrdilo je da ta izloženost ima zaštitnu ulogu kako na  majke tako i na djecu - zaključio je Čemlej. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.